Sundhedsstyrelsen advarer mod medicinkøb i udlandet

Sundhedsstyrelsen advarer mod medicin i udlandet

Artiklen indeholder reklamelinks

Sundhedsstyrelsen advarer mod medicinkøb i udlandetMed den forkerte medicin risikerer du at forværre din tilstand nærmere end at lindre eller helbrede.

På trods af dette køber et stigende antal danskere medicin i udlandet. Det skal en ny kampagne fra Sundhedsstyrelsen nu være med til at dæmme op for.

Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelindustriforeningen har sammen skabt en ny Facebook-kampagne med tegninger fra bl.a. landskendte Wulffmorgenthaler, der med humør skal sætte fokus på risici ved at købe medicin online.

Det er både medicin købt i andre EU-lande, men især medicin købt udenfor Europa, hvor der ikke er nær samme grad af kontrol som i Europa som kampagnen sigter på. Det er tilladt for danskere at købe medicin til eget brug fra andre EU- og EØS-lande. I praksis er det dog svært at se, om butikkerne har de nødvendige tilladelser og godkendelse fra nødvendige myndigheder.

På verdensplan er det især potensmedicin, der bliver købt online uden recept. Derfor er kampagnen fra Sundhedsstyrelsen også døbt ”Sikker Potens” – Facebook-siden for kampagnen har fået samme navn.

Du kan se Facebook-kampagnen her.

Potensmidler kræver recept

I Danmark kræver det recept at købe potensmedicin. Det kræver, du taler med lægen og får en recept, såfremt lægen vurderer at potenspiller kan være løsningen på dit problem.

Mange især mænd ønsker ikke at tale med lægen om potensproblemer. Derfor forsøger de blot at købe potensmidler online.

Oftest er der dog tale om dubiøse medicinpræparater, der i bedste fald ingen virkning har og i værste fald kan gøre ens tilstand meget værre.

Køb medicin online i Danmark

Det at købe medicin online i sig selv er der dog intet i vejen for – ikke, hvis det sker på et dansk apotek.

Flere danske apoteker forsøger lige nu at rykke online, så det bliver nemmere for deres kunder at købe deres medicin. I praksis betyder det blot, at kunderne ikke længere behøver at tage hen til apoteket, men i stedet kan få leveret den receptpligtige medicin lige til døren.

Det ændrer ikke på priserne. Medicinpriser er bestemt ved lov i Danmark og online-apotekerne tjener derfor det samme uanset, om der forhandles ved hjælp af en onlinebutik eller en fysisk butik.

Et af de online-apoteker, der er længst fremme, er Webapoteket.dk. Her er det i fremtiden muligt at logge ind med NemID og se dine medicintilskud og bestille den receptpligtige medicin direkte til døren.

Ingen penge at spare udenfor Danmark

De danskere der køber medicin i udlandet gør det ikke for at spare penge.

Det er nemlig sjældent muligt overhovedet at købe den samme medicin, som de har adgang til i Danmark.

I stedet for er det ofte for at undgå et besøg til lægen (det kan være pinligt at fortælle om potensproblemer) eller fordi lægen har sagt nej.

Internettet giver mulighed for at bestille medicin i udlandet. Problemet er blot, indholdet ofte er et andet end beskrevet – hvis de overhovedet er beskrevet. Det er i praksis at spille hasard med helbredet at købe medicin i udlandet.

Og det er endda, hvis du overhovedet får udleveret din medicin. De danske told- og skattevæsen er dygtige til at opsnappe pakker i tolden, der indeholder (kopier af) receptpligtig medicin købt i udlandet. Første gang du får en pakke snuppet får du en advarsel fra Sundhedsstyrelsen. Forsøger du igen at importere medicin i udlandet vil du få en bøde på adskillige tusinde kroner fra Sundhedsstyrelsen. Det kan give fængselsstraf at forsøge at importere til videresalg.

Operation PANGERA

Det er ikke kun i Danmark myndigheder og politi er opmærksomme på risikoen for køb af falsk medicin i udlandet.

En verdensomspændende medicin mod kopimedicin blev for nyligt afsluttet. Operationen med navn PANGERA lukkede over 2.400 hjemmesider og resulterede i over 150 anholdelser. Anholdelserne skete på baggrund af knap 150.000 forsendelser af medicin, der over hele verden blev tjekket af de respektive toldmyndigheder. Værdien er estimeret til knap 100 millioner dollars. I Danmark blev knap 750 forsendelser med medicin tjekket, hvoraf knap 500 blev tilbageholdt.

Men det er blot et mindre tilbageslag mod en branche, der hele tiden vokser.

Medicin i udlandet sælges med store løfter om forbedret potens og livskvalitet – men lever ikke op til løfterne. For en person, der ikke ønsker at gå til lægen eller har fået et nej er det fristende at prøve medicinen alligevel, men det er i værste fald med livet på spil.

Du kan læse mere om operation PANGERA på Sundhedsstyrelsens hjemmeside her.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Overcast Clouds
10
11º - 6º
77%
5.97 km/h
9.76
4.92
lør
13.23
6.49
søn
10.46
5.66
man