Unge medarbejdere udnyttes af virksomheder

Unge medarbejdere udnyttes af virksomheder

Artiklen indeholder reklamelinks

Unge medarbejdere udnyttes af virksomhederDanske virksomheder har et specielt ansvar for de unge, der arbejder i butikken. Det er ofte de unges første arbejdsplads og de skal vænne sig til at udføre arbejde på det danske arbejdsmarked.

Dette særlige ansvar gør sig gældende uanset om der er tale om en stilling med at uddele aviser eller en stilling, hvor man arbejder i et byggemarked.

Og netop flere danske byggemarkeder, herunder især Silvan, er ad flere omgange blevet stærkt kritiseret for, hvordan de har behandlet deres medarbejdere.

Helt simple ting som at give medarbejdere i et byggecenter sikkerhedssko på arbejdet har ikke været overholdt. Det skaber et farligt arbejdsmiljø, hvor ungarbejderen er i risiko for at komme til skade. Og fordi ungarbejderen gerne vil beholde sit første job, er det ikke altid, at der bliver reageret på den fare, det reelt er ikke at have sikkerhedssko på et sådant sted.

Problem efter flere lovgivninger

Der har været problemer med flere lovgivninger, når de danske virksomheder har ansat og benyttet sig af ung arbejdskraft.

Et af eksemplerne er ansættelsesbevisloven. Loven bygger på et EU-direktiv og medfører, at alle danske arbejdstagere har krav på et ansættelsesbevis – oftest en ansættelseskontrakt underskrevet af såvel medarbejder som arbejdsgiver. Man kan som virksomhed blive pålagt at betale godtgørelse til medarbejderen og bøde derudover, hvis ikke denne regel bliver opfyldt.

Et andet eksempel er arbejdsmiljølovgivningen. Denne har til formål at sikre et godt arbejdsmiljø i virksomheden, hvilket forudsætter blandt andet lovligt og egnet udstyr (her er vi tilbage ved de førnævnte sikkerhedssko), grundige instrukser, løbende opfølgning på disse instrukser samt også brug af ledelsesretten hvis noget ikke foregår, som det skal.

De danske virksomheder risikerer bøder fra myndighederne, opfyldes kravene ikke – og hvad værre er, at de unge risikerer at få en dårlig start på livet som arbejdstager.

Løn oftest et problem

Det helt store problem er dog sjældent arbejdsmiljøet. Det er lønnen.

DR1 satte i deres Kontant-program fokus på virksomheden FK Distribution A/S i starten af 2014. Dette er Danmarks største virksomhed inden for husstandsomdelt distribution og har arbejdstagere ned til en alder på 13 år. FK Distribution er for mange, inklusive denne nyheds forfatter, den første arbejdsplads – og FK Distribution har derfor også et særligt ansvar.

Virksomheden har været kritiseret for at beregne deres avis- og reklameruter forkert, således at det var umuligt at løbe dem igennem på den benævnte tid og derved opnå den fortjente løn. Således skulle omdelerne ofte bruge en halv eller en hel time mere end ruten var sat til for at komme det hele igennem. Det var noget, der fik timeprisen til at rasle nedad som vinden i de danske træer i efteråret.

Efter DR1’s Kontant-udsendelse lovede FK Distribution bod og bedring for så vidt angår nogle ruter, men anerkendte i det store hele ikke de kritikpunkter, der blev fremsat af Danmarks Radio.

De danske børn, der starter deres karriere tidligt som avisbude, flaskedrenge eller lignende har større tendens til at nå langt i deres karriere – des tidligere man begynder, des bedre. Det er resultatet af mange undersøgelser på området.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Overcast Clouds
9
10º - 6º
80%
5.99 km/h
9.36
4.68
lør
13.39
6.91
søn
10.49
6.06
man