Den billige VVS-løsning bliver hurtigt dyr

Artiklen indeholder reklamelinks

Danskerne er et ivrigt gør-det-selv folk. Vi er villige til at tage hammeren i den ene hånd og et søm i den anden hånd og så ellers bare give os i kast med opgaven. Men den billige gør-det-selv-løsning kan meget hurtig blive rigtigt dyr, hvis ikke man har fuldstændigt styr på, hvad man laver.

Det fortæller Lars Nonboe fra Hadsten-baserede Byens VVS:

”Vi kommer ofte ud til folk, der har forsøgt at klare deres VVS selv uden held. Og så skal vi først rydde op efter det, de har lavet, før vi rent faktisk kan lave vores arbejde. Den oprydning kan tage mere eller mindre tid afhængigt af, hvor dygtig en håndværker der har været i gang i første omgang.”

Byens VVS laver VVS-arbejde for private og virksomheder i Øst- og Midtjylland, herunder Favrskov, Hadsten og Hinnerup og har mange gange oplevet et større oprydningsarbejde:

”En simpel operation kan godt blive kompliceret, hvis en person har prøvet i forvejen og det er gået helt galt. Det er en ærgerlig start at skulle fortælle, at halvdelen af vores pris er sat til at rydde op efter dem selv” fortæller Lars Nonboe og kommer med en sammenligning:

”Hvis jeg skulle lave et testamente eller købe et hus ville jeg aldrig spare en advokat væk. Det vil de færreste. Ingen ved, hvordan de dokumenter skal strikkes sammen. Men alt for mange mener, at de kan svinge en hammer og holder vaterpasset lige. Det kan de måske også, men uden den nødvendige faglige ballast vil de støde på grund før eller siden, og her håber jeg, de kontakter os hellere før end siden.”

Byggecentre og gør-det-selv-fora skaber håbet

Grunden til at gør-det-selv-ånden i Danmark er stærkere end tidligere kan der ifølge Lars Nonboe være flere gode grunde til.

En kan være, at recessionen og finanskrisen stadig kradser, og at folk derfor gerne vil spare nogle penge – et som udgangspunkt sympatisk synspunkt. Men skal en VVS-mand eller håndværker senere rydde op ender regningen stik mod ens intention på et højere beløb, end hvad det ellers havde kostet, og så er der tale om dyre lærepenge.

En anden grund kan være de byggecentre og byggefora, der er skudt op i Danmark. Det er i dag meget nemt at købe alle materialerne og på nettet kan man finde information præcis om, hvordan man foretager installationen af et fyr, opsætningen af en håndvask eller hvordan man fjerner et hvepsebo. Og så er det nemmere at give sig i kast med. Men heller ikke dette er helt nok, mener Kim Mortensen.

”Jeg har læst meget af det, der står online om fx VVS. Meget af det er godt, men der er også mange råd, jeg vil sige er decideret skadelige. Det kan koste mange penge, når man ringer til os bagefter og skaden er sket, hvis man kommer til at følge de råd.”

I stedet kommer Lars med et afsluttende råd:

”Indhent i stedet for flere tilbud på din opgave. Det kan også være dyrt bare at ringe til den første og bedste VVS-mand og bede ham komme. Vi er op til flere i Hadsten og vi giver dig gerne et godt tilbud, hvis du ringer og spørger om det, og så kan du tage den derfra.”

For ellers kan den ellers billige VVS-løsning godt gå hen og blive rigtigt dyr i sidste ende.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Clear Sky
10
11º - 5º
69%
9.83 km/h
8.13
4.7
man
9.54
4.05
tirs
9.01
2.54
ons