Hvad er en elcykel, og hvordan fungerer den?

Artiklen indeholder reklamelinks

Elcykler - Hvad er de, og hvordan fungerer de?Elcykler er mere og mere blevet et populært alternativ til almindelige cykler, hvor man skal gøre alt arbejdet selv. Elcykler er dog stadig ikke så udbredt på cykelmarkedet, bl.a. nok fordi mange ikke har den store kendskab til denne cykeltype. Derfor kan du her læse det mest basale, som er værd at vide i forbindelse med elcyklers funktioner og fordele.

Hvad karakteriserer en elcykel, og hvilket prisleje ligger vi i?

En elcykel er egentlig bare en almindelig cykel, hvor der er påmonteret en hjælpemotor, som kan være nyttig, når man kører op ad stejle bakker. En elcykel har grundlæggende tre komponenter, som en almindelig cykel ikke har:

  • En motor
  • Et batteri
  • Et elsystem

Prisen for en elcykel ligger på mellem 7000 og 12.000 danske kroner, hvilket er billigt i forhold til, hvor meget kvalitet, som man får for pengene. Samtidig er elcyklen særdeles billig i drift, da en hel opladning af batteriet kun kræver sølle 0,5 kWh (kilowatttimer). Til sammenligning bruger en hustand på 130 kvadratmeter årligt 4000 kWh, så elforbruget er ekstremt lavt!

Tager du elcyklen til arbejde hver morgen er der også mange penge at spare – både for dig økonomisk og for miljøet, fordi elcykler ikke udleder CO2. Har du eksempelvis 5 km til arbejde og cykler bare 100 dage om året, vil dette give en årlig besparelse på lige knap 2000 kroner, blot ved at lade bilen stå og cykle det lille stykke til jobbet – og så får du endda også frisk luft oveni!

Hvordan fungerer en elcykel og dens komponenter rent teknisk?

Elcykler fungerer således, at dens monterede elektromotor på enten for- eller baghjulet bliver aktiveret ved en sensor, som opfatter når rytteren har brug hjælp til pedalerne og derved sender energi ud i pedalerne. Pedalerne skal altså stadig trædes rundt, for at elmotoren virker og sender sin kraft ud i pedalerne.

Elcykler består som tidligere nævnt også af et batteri, som er selve kernen i elcyklens mekanisme. Det er batteriet, der lagrer den energi, som ligger klar til at hjælpe dig med at træde i pedalerne. Selve batteriet fremstilles for det meste i litium, hvilket giver en samlet holdbarhed pr. opladning på mellem 40-55 kilometer, hvilket med en daglig tur på 5 kilometer hver vej betyder, at man kun skal oplade sit batteri én gang om ugen.

En elcykels levetid regnes for den tid, hvor selve motoren og dens batteri kan holde. For det meste er levetiden på disse mellem 7-10 år, hvilket kaster en masse lette og miljøvenlige kilometer af sig for dig som cyklist.

Endeligt har elcyklerne også et specielt elsystem, der har til opgave at forbinde cyklens motor og batteri. Dette gøres primært via et sæt af ledninger, der forbinder disse to komponenter. Man kunne i den forbindelse have en bekymring om, at batteriet ikke er robust og skal repareres konstant. Dette er dog ikke tilfældet, da stort set alle nyere modeller er bygget af kvalitetsmateriale, som sjældent går i stykker og dermed kan garantere dig mange års let og elegant kørsel på cykelstigerne! 

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Broken Clouds
13
15º - 9º
79%
4.33 km/h
16.03
7.96
lør
18.2
8.21
søn
19.6
12.57
man