LED pærer foran deres store gennembrud

Artiklen indeholder reklamelinks

Økonomien i at skifte fra almindelige pærer eller halogenpærer til LED-pærer er ikke til at overse: Du sparer hurtigt 80 % af elregningen mod og får en pære, der holder 10-25x længere.

Desværre for LED-pærerne er de en tand dyrere end almindelige pærer i ren og skær anskaffelse. Kvalitet koster, og når pæren skal holde i 10x så lang tid og tilmed blot bruge en femtedel af strømmen løbende koster det en smule mere i anskaffelse. Og det er LED-pærernes store problem.

Det kan være svært at overbevise en person, der står foran at skulle udskifte alle pærer i huset, til at bruge 2.000 kroner mere i dag for at spare 500 kroner i morgen. Også selvom han sparer 500 kroner igen i overmorgen. Den lille gevinst til at starte med ved at vælge de pærer, man er vant til, skaber et stort problem for LED-pæreproducenterne.

20W halogenpære svarer til 4½W LED pære

Regner man bare en smule frem giver det ikke nogen mening ikke at købe LED-pærer til ens designerlamper i boligen.

Man kan nemt erstatte en 20W-halogenpære til en 4½W LED-pærer. Pæren koster langt mindre i drift, en femtedel blot, og holder cirka ti gange så lang tid som en almindelig pære. Gode argumenter er der nok af.

Derfor anbefaler danske elektrikere også, at du skifter til LED-pærer, hvis du i dag ringer og spørger dem.

Holder 25.000 timer

En almindelig LED-pære koster fra cirka 200 kroner og op. For det får du en pære, der kan lyse i hele 25.000 timer – det er ti gange mere, end en almindelig pære kan mønstre. Din LED-pære vil også ofte være dampbar.

Af gode producenter af LED-pærer findes bl.a. Toshiba, Foreverlamp, Philips og Alessilux. Du har mulighed for at spare penge på din LED-pære ved at købe den på internettet – men spørger du din normale elektriker har denne helt sikkert også mulighed for enten at skrue et godt tilbud sammen til dig eller i hvert fald at sende dig i den rigtige retning!

En LED-pære er cirka dobbelt så dyr i anskaffelse som en almindelig halogenpære. Halogenpæren kan dog kun lyse i cirka et tusinde timer mod LED-pærens massive 25.000 timer. Hvis en lampe skinner i 6 timer om dagen holder en halogenpære her blot et halvt år, mens LED-pæren holder i knap 12 år. Det er en voldsom besparelse.

Forfinet siden 1962

LED-teknologien – hvor LED står for light-emitting diode – stammer helt tilbage fra 1962. I dag bruges LED-teknologien til alt fra fjernsyn til lamper. LED-teknologien er speciel ved enten at kunne give en rød, en blå eller en grøn farve – og des flere små dioder, der er tilgængelige, des mere varieret et billede er det muligt at skabe.

Danske elektrikere er enige om, at det er et spørgsmål om kort tid forinden vi har LED-pærer i alle hjem. De har allerede vundet et stort indpas, men mangler deres endelige gennembrud. Hvornår det kommer, kan vi kun spå om – men mere end 5 år er et pessimistisk bud, vurderer mange.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Moderate Rain
19
21º - 13º
89%
2.46 km/h
20.39
12.27
tirs
20.86
12.3
ons
20.89
11.44
tors