Artiklen indeholder reklamelinks
I 2012 var et håndværkerfradrag med til at gøre det væsentligt sjovere at være VVS-mand, elektriker, tømrer og murer i Danmark. Med et nyligt udspil fra regeringen ser det ud til at håndværkerfradraget bliver gentaget i 2013, og dette vækker stor glade hos lokale østjyske håndværkere.
Det nye håndværkerfradrag følger reglerne fra sidste år. Det betyder, at du kan få et fradrag for en tredjedel af dine lønudgifter og serviceudgifter, dog maksimalt 15.000 kroner per person per år.
Et eksempel til illustration:
Jeg bor sammen med min kone. Vi er 2 personer i husstanden. Vi ønsker at få renset og renoveret vores tag. Det koster 40.000 kroner. Med håndværkerfradraget kan vi hver og især fradrage 15.000 kroner, altså samlet 30.000 kroner. De sidste 10.000 kroner er ikke fradragsberettigede. Samlet sparer vi ca. 10.000 kroner på fradraget, når vi skal indberette tal for 2014, da fradraget regning ikke er lig direkte indtægt. Mere om herunder.
Da der er tale om et fradrag er det vigtigt at pointere, at man ikke decideret sparer 15.000 kroner per person, men nærmere et beløb på omkring 5.000 kroner per person i husstanden. Det er dog stadig en ganske væsentlig besparelse, der opfordrer til, at man energirenoverer hjemmet eller lader anden person klare rengøringen – hvilket også er den præcise intention med at lave håndværkerfradraget i første instans, da dette giver arbejde til håndværkerne.
De store vindere på fradraget er lokale håndværkere, der kan se frem til at få mere arbejde i og med at det bliver billigere at hyre dem. Derfor falder forslaget også i god jord hos bl.a. Aarhus El Og VVS, ejeren Tommy kun glæder sig:
”Sidste år kunne vi klart mærke interessen stige i takt med håndværkerfradraget. Jeg håber at det samme gentager sig i går og jeg er glad for, at regeringen har valgt at fortsætte ordningen både i 2013 og i 2014.”
Aarhus El Og VVS forventer en øget ordretilgang i takt med det nye håndværkerfradrag, da virksomheden beskæftiger sig med flere af de ting – elektrikerarbejde og VVS-arbejde -, der med håndværkerfradraget er fradragsberettiget.
Foruden el-arbejde og VVS-arbejde, der bærer præg af renoveringsarbejde, kan også rengøring, børnepasning, vinduespudsning, malingsarbejde, energirenovering såsom isolering samt almindeligt og forfaldent havearbejde fratrækkes i 2013.
Selve fratrækningen sker i 2014’s selvangivelse. Ønsker man at gøre brug af fradraget skal man derfor blot beholde alle kvitteringer og ikke foretage sig mere indtil årsrapporten for 2013 er tilgængelig på skats hjemmeside i andet kvartal af 2014.
Håndværkerfradraget har dog også fået kritik for alene at hjælpe håndværks- og rengøringsbranchen med en udstrakt hånd, når der er flere brancher, der lider under stigende ledighed og færre ting at lave før recessionen. Andre eksempler er frisørbranchen og arkitekter.
Især i håndværksbranchen har det dog stået slemt til, da danskerne ikke bygger i krisetider samtidigt med at fortrinsvis polske håndværkere i stor stil kommer til Danmark og underbyder de danske håndværkere. Det er en giftig cocktail. Håndværkerfradraget har en positiv på dette og hjælper de danske håndværkere ved at gøre dem billigere for den private.
Ydermere har håndværkerfradraget også en positiv effekt på sort arbejde, da man for at benytte fradraget skal beholde kvitteringen for det arbejde, håndværkeren har udført for en – noget, der selvsagt bliver svært, hvis arbejdet er udført sort.