Sådan indstiller du din kontorstol korrekt

Artiklen indeholder reklamelinks

Indstil din kontorstol korrektRigtig mange mennesker kender følelse af at have ondt i kroppen, efter en lang arbejdsdag på kontoret. Især er det ofte ryggen, det går værst ud over. Men hvorfor er det egentlig, at kroppen bliver så ødelagt efter at have siddet stille hele dagen, og er der noget vi kan gøre for at undgå dette?

Mange danskere lider konstant af ondt i ryggen, og mistænker den fysiske aktivitet, for at være synderen for dette. Men faktisk er det noget helt andet, som vi bør kigge på, når vi lider af dette problem. Mange arbejdspladser er blevet bedre til at løse problemet, men vi bør også huske på, at problemet lige så let kan opstå i hjemmet.

Det hele drejer sig nemlig om, om vi sidder korrekt. Emnet ergonomi er heldigvis ved at sprede sig godt og grundigt i det danske land, og eftersom flere og flere danskere får smag for at sidde godt, spreder det sig heldigvis også til hjemmet.

Indstilling af kontorstolen

Når man snakker om ergonomi handler det først og fremmest, om en korrekt indstillet kontorstol. Kontorstolen behøver ikke være dyr og fancy, men den bør alligevel have et par vigtige indstillings muligheder. På den måde skåner du nemlig ryggen, for at blive krum og ødelagt. Hvis ikke man passer godt på kroppen, kan man risikere at få rygskade resten af livet.

Indstilling af sædedybden

Det første du skal indstille på din kontorstol er sædedybden. Fra undersiden af knæet til forkanten på kontorstolen skal der være plads til en knyttet hånd. Hvis ikke dette er indstillet korrekt til det være svært at læne sig ind til ryglænet, og dermed bliver sædet for dybt.

Indstilling af ryglænet

Ryglænet skal støtte ryggen. Især er det ryggens læn, som skal støttes. Herved retter vi automatisk resten af ryggen op, og risikerer dermed ikke at få en krum ryg. Det er vigtigt at sidde helt korrekt på sædet, når ryglænet indstilles. På nogle kontorstole er det ligeledes muligt, at indstille højden af ryglænet, dette anbefales også. Når ryglænet er korrekt indstillet, skal det være behageligt at sidde og læne sig tilbage.

Indstilling af højden

Denne indstilling er en af de vigtigste, selvom det er den sidste. Hvis ikke højden på kontorstolen er korrekt indstillet, kan man både få ondt i ryggen, men også benene, da man automatisk vil strække tæerne for at nå jorden. Hvis ikke denne indstilling findes på kontorstolen, eller hvis man blot sidder på en almindelig køkkenstol, hvor dette ikke er muligt, kan man med lidt hjælp bruge en fodskammel, og dermed få en bedre arbejdsstilling.

Man skal ligeledes passe på, at man ikke kommer til at sidde for lavt. Som udgangspunkt skal man tænke på, at knæene skal være lidt lavede end hofterne. Mange ergonomiske arbejdspladser anbefaler, at benene skal være 90 graders vinkel. Hvis benene er i denne vinkel har man den korrekte højde. Husk altid på, at det er vigtigt at man selv føler det bekvemt at sidde der en hel dag.