Belysning er mere end udseende og mode

Belysning er mere end udseende og mode

Belysning er mere end udseende og mode

Det kan være svært at vurdere, hvad der får hjemmet til at virke helt fantasiløst. Tit og ofte har det noget med hjemmets belysning at gøre – Hænger lampen for lavt, sætter lyset fokus på dit rod, er de nye pærer for kolde – og hvorfor har du ikke anskaffet dig en lysdæmper endnu?

Der er mange faktorer der spiller ind, især hvis lyset ikke fungere ordentligt i dit hjem. Nogle vil sige, at belysningen i hjemmet er den sværeste kunst, også selvom man er meget kunstnerisk! I denne artikel sætter vi fokus på, hvordan du skaber et overblik over huset belysning i de forskellige rum, og hvordan du kan løse lys problemet.

Bryggers

De mindre sjove, men nødvendige funktioner findes ofte i bryggerset. Her snakker vi om vaskemaskine, tørretumbler, fryseren, strygejernet og ikke mindst opbevaring er alverdens tasker, sko og overtøj.

Det er, for mange, et rum hvor man bruger disse funktioner. Derfor skal der være lys, som kan bruges til de forskellige arbejdsfunktioner – her vil det være smart med lys der kan styres, alt efter hvad man laver i bryggerset.

Det er vigtigt, at der er godt med lys, også i skabe, reoler og ved hylder, så man kan finde netop de ting man leder efter og har brug for i dette øjeblik.

Ofte er bryggerset et kedeligt rum som kun indeholder nødvendige funktioner – Dog kan det gøres hyggeligt ved at skabe en god stemning.

Køkken-alrum

Køkken -al rumKøkkenet har med tiden udviklet sig til et stort rum, hvor der er plads til hele familien, og til andet end at lave mad og spise i.

Køkkenalrummet bliver brugt af alle huset beboere, og vi tilbringer meget tid her. Derfor er det vigtigt, at rummet er indrettet godt, og at lyset kan bruges til flere forskellige ting.

På køkkenbordet er der mange stationer, som kræver godt lys. For at du kan se, om dit køkkenbord og maden derpå er rent, er det farvegengivelsen af pæren du skal kigge på. Den skal være god, for så ser maden mere appetitlig ud, og det er nemmere at se hvad man egentlig laver.

Ved spisebordet er det forskelligt, hvor mange der sidder. Derfor vil det være ekstra smart med en lampe, som kan flyttes uden bøvl. Køb en skinne eller lamper med wirer, så lyset bliver fleksibelt. Sørg dertil også for, at købe en lampe, der ikke blænder hverken de små eller de store i familien.

Spisebordet er ikke kun et sted vi samles om maden. Det er også et arbejdsbord, hvor der kan tegnes, spilles spil og laves lektier. Derfor skal hele bordet være lyst op, så ingen skal slås om den ”bedste” plads i lyset.

Stue

StueStuen er indrettet med diverse møbler, hvori man kan slænge sig og hygge sig med resten af familien. Rummet indeholder flere møbler, og ofte stiller vi dem i grupper.

Sådan bør vi også gøre med lyset, især hvis rummet er stort, og der står flere møbelgrupper i rummet. På den måde kan man skabe flere små rum – i det store rum.

I stuen er det en god ting, at have lys der kan lyse hele rummet op, også supplere med mindre lamper ved de forskellige møbelgrupper. Rykkes lyset ud i hjørnerne, får man brugt hele rummet og det vil derfor virke større end det umiddelbart er.

Værelser

VærelseHvad bruges rummet til – der er forskel på værelser og brugerne af dem. Er det børneværelset skal der være lys til barnet behov. Lys til leg, lektier, og spil, men også dæmpet lys til de små børn og natten.

For teenagerne skal der være lys til forskellige arbejdsfunktioner – computer, skrivebord og sengen.

Det er altid en god idé med lys ved sengen, men husk at lyset ikke må blænde og farvegengivelsen skal være god, så det er muligt at læse en bog. Dertil skal lampen kunne drejes, så den ikke genere andre i rummet.

I de voksnes værelse, soveværelset, skal der være lys ved sengen, og masser af lys ved tøjskab og spejlet.

Badeværelse

Badeværelset har også været igennem en rivende udvikling – ligesom køkkenet. De seneste år har badeværelse – i hvert fald huset største, ændret sig fra at være et lille rum, som kun indeholder de basale funktioner herunder toilet, håndvask og badekar eller bruseniche.

I dag ser vi store rum, hvor der er plads til mere end et toiletbesøg. Her er god stemning, du kan slappe af og wellness bliver prioriteret.

Denne udvikling betyder også, at lyset skal være anderledes. Godt med lys ved spejle med gode farvegengivelser, så der kan lægges makeup og ordnes skæg og hår foran spejlet.

Invester i flere lyskilder, så skyggerne ikke overdøver rummet. Vælg lamper der kan give lys til hele rummet, men uden at blænde for meget.

Lysdæmpere er rart at have om natten, så man ikke bliver blændet af et skarpt lys. I dag kan man købe tidindstillinger til lyset, så den automatisk vil dæmpe lyset om natten.

  • Der findes særlige regler for lys i badeværelset. Du kan eventuelt spørge et EL og VVS firma til råds, når du skal have nye lamper på dit badeværelse.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Few Clouds
2
7º - -1º
93%
1.87 km/h
6.84
1.69
man
9.3
0.56
tirs
9.65
2.15
ons