Børnene kan også blive ordentlig klædt på når det gælder arbejdstøj

Artiklen indeholder reklamelinks

Det er vigtigt, at dine børn også får lov til at hjælpe når græsset skal slås og bilen skal vaskes. Så hvorfor ikke købe arbejdstøj både til dig selv og dine børn?

I gamle dage var det helt almindeligt, at børnene hjalp til i hjemmet når f.eks. der skulle høstes, køerne skulle malkes eller de mindre søskende skulle passes. Det var ikke noget man diskuterede eller stillede spørgsmålstegn ved. Det gjorde man bare, fordi sådan var det. En smule af den gennemslagskraft ville en del forældre nok gerne have med sig i forældreposen. Men det, som findes i forældreposen er udelukkende det, som vi selv har fået med hjemmefra.

Det meste af det, som vi lærer vores børn, har vi fået med hjemme fra vores egne forældre. Så hvis du ikke selv har lært at hjælpe til derhjemme, dengang du var lille, så er sandsynligheden for at dine egne børn lærer det, ikke ret stor.

Mange forældre kæmper med at få deres ældste børn til at tage del i de daglige gøremål. Problemet er ofte, at børnene ikke har lært at hjælpe til fra de var helt små. Pligter skal være en naturlig del af hverdagen, og leges ind i børnenes bevidsthed. Har man små børn, som kan finde ud af at tømme skufferne, så det driver mor og far til vanvid, så kan de også finde ud af at stille nogle kopper og gafler på bordet til aftensmaden. Det tager selvfølgelig lidt længere tid, men børnene lærer hurtigt, at kopper, bestik og tallerkner skal bruges på bordet til at spise af, og ikke blot som legetøj på gulvet. Med lidt hjælp kan selv en etårig dække bord. Det kan godt være, at bordet ikke er dækket så pænt, som normalt, og ja, det ville være hurtigere at gøre det selv. Men vil du undgå, at du ender med store teenagebørn, som ikke gider hjælpe eller som ikke kan finde ud af at hjælpe, så gør dig selv den tjerneste, at lade børnene være med så snart de selv kan løfte deres kop.

Børn vil, akkurat som os selv, gerne føle at de er betydningsfulde, og at de er en del af fællesskabet og af familien. Noget så simpelt, som pligter kan få dem til at føle netop dette. En treårig kan vokse en hel meter i løbet af ingen tid, hvis blot han eller hun får lidt ros, for at have hjulpet mor og far med at dække bord til aftensmaden eller ved at tømme opvaskemaskinen. Du kan sågar bede din mand om at købe et ekstra sæt arbejdstøj eller overalls, som din femårige dreng kan bruge næste gang de to skal vaske bilen. Så skal du nok se, hvordan din femårige føler sig stor og betydningsfuld i løbet af ingen tid.

Det er vigtigt, at belønningen er ros, og ikke lommepenge. Hvis dine børn vænner sig til, at de skal have lommepenge for at hjælpe til derhjemme, så vil de også, når de bliver store have svært ved at gøre ting af sig selv. Dine børn skal ikke lære, at de kun skal hjælpe, hvis de får penge eller gaver for det. Lær dem i stedet værdien af at føle sig betydningsfuld og elsket. Alverdens lommepenge kan ikke opveje den følelse eller det man kan opnå, hvis man har netop den værdi med sig i rygsækken hjemmefra.

 

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Overcast Clouds
-2
1º - -2º
88%
1.89 km/h
0.59
-2.97
lør
-1.32
-4.15
søn
-1.11
-3.77
man