Det ”farlige” aluminium i deodoranter

Artiklen indeholder reklamelinks

Hvorfor er det kun de norske myndigheder, og hvorfor er det egentlig farligt?Aluminium-fri deodoranter

På TV i programmet Kontant på DR, var der den 4. marts 2014 et indslag, om aluminium i deodoranter. Her var der fokus på, at det er de norske myndigheder, som har valgt at advare mod en overdrevet brug, af deodoranter med aluminium.

Hvorfor er der aluminium i deodoranter?

Der findes en række produkter, som er særligt gode for folk med store svedproblemer. Disse produkter kendes nærmere betegnet under navnet, antiperspiranter. Disse produkter indeholder ofte store mængder af aluminium. Dette skyldes, at aluminium er kendt for sin evne, til at stoppe sved og lukke hudens perspirering.

Hvorfor advarer miljøstyrelsen ikke?

De danske myndigheder advarer endnu ikke mod bruges af aluminium i deodoranter. Der ventes stadig i Miljøstyrelsen på en videnskabelig udredning fra EU. Denne burde efter sigende komme i løbet af marts måned.

Aluminium er et grundstof, som helt naturligt går i drikkevandet samt vores mad. Aluminium findes også i hudplejeprodukter, makeup, medicin og meget mere. Hvis vi får for meget ind i kroppen, som indeholder aluminium, så kan det muligvis være skadeligt.

Det er endnu ikke afklaret, om der er en reel risiko, ved netop brugen af aluminium i deodoranter. Man har blandt andet heller ikke undersøgt, hvor meget aluminium man optager gennem huden. Dette er en reel ting at vide, før man ved, hvor farligt det er, at bruge aluminium i deodoranter.

Kan jeg selv gøre noget?

Miljøstyrelsen anbefaler generelt, at man holder sig så vidt muligt fra produkter, med mange kemiske stoffer. Men spørgsmålet er, om der er noget du selv kan gøre. Du kan selvfølgelig altid undersøge, hvor mange kemiske stoffer der er i dine egne produkter. Kig bag på eksempelvis din deodorant, og tjek efter, om der muligvis er aluminium i. Læs mere om aluminiumfri deodoranter på Danmarks online apoteket, Webapoteket.dk.

Det er altid vigtigt at passe på huden. Især når den er ekstra sårbar. Dette kunne eksempelvis være lige efter, at man har barberet sig, hvis du har sår eller rifter i huden, eller hvis du har fået en solskoldning. Huden er mere sensitiv over for kemiske stoffer, når den er svækket. Derfor er det særligt vigtigt, at tænke sig om, hver gang man anvender produkter, som ikke er 100 % naturlige.

Sundhed frem for kemi

Hvis man gerne vil passe på sin krop, så er det ikke kun deodoranter med indhold af aluminium, du bør tænke på. Man bør tage hensyn til kroppen hele tiden, hvis man ønsker den skal være sund. Hvis man ønsker en deodorant, som både er mild og skånsom for kroppen, så er der en række ting, som man bør tænke over:

  • Vælg en parfumefri deodorant. Allergi risikoen mindskes.
  • Undgå deodoranter, som indeholder Triclosan. Triclosan tilsættes som bakteriedræbende middel. Dette stof mistænkes for, at gøre bakterierne resistente.
  • Gå helst uden og deodorant spray. Vælg altid enten roll-on deodorant, deodorant creme eller deodorant stift.
  • Undgå at anvende deodorant efter barbering og hårfjerning.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Few Clouds
2
7º - -1º
93%
2.86 km/h
6.84
1.69
man
9.3
0.56
tirs
9.65
2.15
ons