Ekspert: Lad professionelle om el- og VVS-arbejde

Artiklen indeholder reklamelinks

Danskerne er helt vilde med at gøre det selv. Nogle fordi det sparer mange penge kontra håndværkere og andre fordi de har en gemt og uforløst håndværker i maven. Men lige netop el- og VVS-arbejdet bør overlades til professionelle, anbefaler ekspert.

Der er gode grunde til at overlade netop disse to grene til professionelle.

For el-arbejdet gælder det at strøm er et meget farligt materiale at arbejde med og potentielt kan ende fatalt, hvis man ikke ved, hvordan man skal behandle det. Vi er ikke forhindret ved lov i forhold til selv at rode med elinstallationerne – men opfordringen er klar fra Byens VVS, der hvert år hjælper mange hundrede private med såvel el som VVS-arbejde i Aarhus, Randers og Hadsten:

“El er farligt og så meget koster det ikke at få ordnet de fleste el-opgaver. Jeg vil opfordre alle til i hvert fald at ordne el-arbejdet og VVS-arbejdet til professionelle.”

VVS-arbejdet har ikke det samme præg af usikkerhed og fare som el-arbejdet, men er til gengæld langt sværere end mere traditionelle opgaver som at male en facade.

Tilmed er det muligt at miste garantien på det, man vælger at installere selv. Har du eksempelvis købt en varmepumpe vil sælger ofte gøre det til en betingelse, at du får en autoriseret kølemontør til at montere varmepumpen, da du ellers mister såvel reklamationsret og eventuel garanti – simpelthen fordi at en varmepumpe kan være så svær at installere og blive ødelagt af en forkert installation, at man ikke ønsker at tage nogle chancer med det meget dyre apparat.

Det vil være nedskrevet i købsbetingelser for det apparat, du køber, om du skal have en autoriseret montør til at klare installationen, eller om du har mulighed for selv at gøre det.

Udmærket at spare penge på regulære håndværkeropgaver

Udover elinstallationer og VVS-opgaver kan det være en udmærket måde at spare penge på selv at klare diverse håndværkeropgaver. Netop af denne grund er der også i de seneste par år kommet flere byggecentre til, hvor private har mulighed for at købe byggematerialerne selv.

Private hjælper også i stigende grad hinanden, og på mikro-portaler på nettet er det muligt at finde en “dagshåndværker” der er klar til at tage sig af opgaven – som privat.

Det behøver dog ikke at være så dyrt igen at vælge en håndværker til at klare VVS-arbejdet og el-arbejdet.

Håndværkerfradraget, der blev indført i 2012, bliver genindført i 2013 og 2014. Det betyder, at hver person i en husstand har mulighed for at fradrage 15.000 kroner i løn- og serviceudgifter til håndværkere. Det betyder at større installationer bliver væsentligt billigere at få udført – noget, Byens VVS i Randers også er meget glade for, da de vil mindske antallet af personer, der uanset faren for eget helbred og for at ødelægge udstyr vælger selv at tage sig af elinstallationer og Vvs-installationer selv.

Indenfor elinstallationer indregnes også solceller, hvilke ikke bør monteres af private, da man risikerer at installere dem forkert – dette betyder, at de producerer mindre strøm og at man øger risikoen for at anlæggene bryder i brand som det skete i et tocifret antal tilfælde i 2012.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Clear Sky
10
11º - 5º
69%
9.83 km/h
8.13
4.7
man
9.54
4.05
tirs
9.01
2.54
ons