Artiklen indeholder reklamelinks
Erhvervsbyen Hadsten er med sine 8.028 indbyggere (2016) den største by i den østjyske kommune Favrskov, men det er dog ikke her kommunens hovedsæde ligger, men i Hinnerup. Centralt i Hadsten ligger Hadsten station ved siden af den smukke, arkitektoniske bygning, Banegaarden.
Siden Hadsten netop fik sin station for 154 år siden, er byen vokset støt – før stationen kom til byen, så byen ganske anderledes ud. Hadsten er dermed blot en af mange eksempler på byer, der er vokset op omkring togbanen i landet, ligesom mange byer også er det i udlandet.
Fakta om erhvervs- og stationsbyen Hadsten:
Ikke mindst befolkningstallene for byen taler for, at der er sket en stor udvikling i byen siden stationen kom til i 1862. Det er slet ikke unormalt, det er tværtimod det billede, der har tegnet sig for mange andre, små jyske byer, der er blomstret op omkring trinbrættene langs jernbanen.
Der har siden cirka 1875 været meget industri i Hadsten. Tilbage i 1889 var det firmaet O. Bentzen, der blev grundlagt af Ole Bentzen. Firmaet beskæftigede sig med børstenbinderi og lå først i Nørre Galten, men blev i 1897 rykket ind til Hadsten by på Østergade 5, hvor O. Bentzen byggede en høj 3-etagers fabrik. Bygningen var en af byens mest markante indtil 1986, hvor den blev revet ned til fordel for Hadsten Centeret.
I 1873 blev Håndværkerforeningen i Hadsten stiftet. Foreningen samlede Hadsten og omegns håndværkere, og de stod i spidsen for at udvikle byen. Således fik de i 1924 åbnet Hadsten Bibliotek og Tekniske Skole efter at have arbejdet på sagen i mere end 30 år.
Siden den gang har der været god forretning for håndværkere i byen. Der findes også den dag i dag alt lige fra elektrikere i Hadsten til havemænd i Hadsten. De udfører dagligt håndværksarbejde for Hr. & Fru Hadsten, ligesom de også udfører byens store og små entrepriser, når nyt kommer til eller gammelt skal renoveres.
Hvor det fra slutningen af 1800-tallet og et godt stykke ind i 1900-tallet var Håndværkerforeningen, der stod for at udvikle byen, er det i dag et aktivt og velfunderet erhvervsliv, der står bag mange af initiativerne i byen. Et af byens landskabsmærker, Lilleåen, danner eksempelvis ramme for det traditionsrige Lilleåmarked.
Lilleåmarkedet er et af byens arrangementer, som nyder stor opbakning fra både erhvervsliv og ikke mindst private. Markedet arrangeres årligt af byens Lions Club, der inviterer Hadsten Rotary Klub og brandmændene til tovtrækning over åen. Både vindere og tabere ender gerne i vandet, hvilket er til stor underholdning for tilskuerne.
Nogle af byens kulturelle og arkitektoniske vartegn såsom den smukke, gamle banegård og byens flotte, gamle bibliotek danner ikke længere rammerne for deres oprindelige funktion, men huser i dag nogle af byens iværksættere og fungerer altså som kontorfællesskaber.
På den måde bliver der holdt liv i nogle af byens historiske knudepunkter, hvis oprindelige funktioner er blevet overhalet af moderne udvikling – af nogle af de iværksættere, der skal sikre morgendagens vækst og fremgang.