Hjælp dine medarbejdere med behandlingen af slidgigt

Artiklen indeholder reklamelinks

hjaelp-dine-medarbejdere-med-behandlingen-af-slidgigt-703x336

Slidgigt er en ledsygdom, som rammer langt de fleste af os danskere. Op mod 80% af os får slidgigt. For mange rammer det først, efter man er rundet 50 år. Det betyder, at det også kommer til at få en påvirkning på arbejdslivet, da pensionsalderen tidligst er 65 år.

Slidgigt påvirker arbejdsdagen

Det er forskelligt fra person til person, hvordan man bliver påvirket af slidgigt – ligesom det også er forskelligt, hvor det rammer. Slidgigt kan ikke helbredes, men det kan behandles, så nedbrydningen af brusk nedsættes eller stoppes.

Slidgigt medfører smerte i det eller de ramte led. Selvom smerten er størst om morgenen, kan det også være smertefuldt for eksempel at rejse sig fra kontorstolen, hvis man har et stillesiddende arbejde. Opvarmning af leddene har en stor betydning for den smerte, der mærkes – denne bliver nemlig mindsket, når leddene holdes i gang.

Behandling af slidgigt

hjaelp-dine-medarbejdere-med-behandlingen-af-slidgigt-tekstbillede-703x336

Når en medarbejder får slidgigt, er der meget, som han eller hun selv kan gøre. Der findes en række behandlingsmetoder, som medarbejderen selv er ansvarlig for. Glucosamin – et middel, der modvirker brusknedbrydningen – kan tages som tabletter, ligesom andre smertestillende midler som Panodil, Pinex og Pamol kan nedsætte smerten.

Arbejdsgiverens rolle

Du kan som arbejdsgiver også bidrage til at mindske smerterne og slidgigten. Fysisk aktivitet er med til at sikrer en længere levetid for leddet. Som arbejdsgiver kan du opfordre til, at dine medarbejdere holder sig aktive gennem hele arbejdsdagen. Dermed ikke sagt, at alle arbejdsgange skal laves om – ligesom medarbejderne ikke kan tvinges til at deltage.

Den fysiske aktivitet kan bestå af, at medarbejderne opfordres til at bevæge sig 5-10 minutter hver time. Det kan altså handle om, at få medarbejderne op af kontorstolene og holde leddene i gang. Netop når leddene holdes i gang vil medarbejdere med slidgigt også opleve en mindre smerte gennem dagen – og det bliver ikke lige så hårdt for dem, at skulle rejse sig fra stolen efter et par timers inaktivitet.

Varmebehandling kan også være noget, som du som arbejdsgiver kan hjælpe dine slidgigtsramte medarbejdere med. Hvis medarbejderne for eksempel har kontorarbejde, og derfor ikke bevæger deres led særligt meget i løbet af en dag, så kan varmebehandling hjælpe med at holde leddene varme. Varme led er med til at mindske smerten. Det, du kan gøre, er, at købe små varmepuder, som medarbejderne kan sidde med på deres slidgigtsramte led.

Hvorfor skal arbejdsgiveren blande sig?

Som arbejdsgiver har man et ansvar for sine medarbejdere – det er trods alt her, at medarbejderne bruger en tredjedel af deres tid, hvis der er tale om en almindelig arbejdsuge. Hvis en medarbejder har det dårligt, eventuelt på grund af smerter, kommer det til at påvirke medarbejderens arbejdsindsats – ligesom det i øvrigt også ville, hvis en medarbejder sygemelder sig.

Alle medarbejdere har et fælles ansvar for arbejdsopgaver, som får virksomheden til at fungere optimalt. Derfor kan det siges, at arbejdsgiveren også har et ansvar for, at medarbejderne har det godt.

Medarbejdernes velvære er også grunden til, at flere og flere arbejdsgivere ”blander sig” i medarbejdernes sundhed. Eksempelvis ved at give støtte til træning eller tilbyde træningsfaciliteter i virksomheden. Bedre sundhed blandt medarbejderne fører også til færre sygedage. På samme måde vil øget medarbejdertilfredshed ofte resulterer i et højere produktionsniveau, hvilket kan ses på bundlinjen. Derfor kan det ses som en win-win-situation for dig og dine medarbejdere.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Clear Sky
13
14º - 10º
80%
3.96 km/h
12.67
10.59
man
13.23
11.03
tirs
13.45
10.99
ons