Kapitalfremskaffelse for virksomheder

Artiklen indeholder reklamelinks

KapitalfremskaffelseKapitalfremskaffelse er det for mange virksomheder vigtigste, de nogensinde kommer i gang med. De færreste idéer kan lade sig gøre uden en vis mængde kapital – og des længere, man kommer ind i et projekt, des mere kapital vil man også være nødt til at smide i projektet, da de færreste virksomheder er selvkørende de første par år.

I forhold til kapitalanskaffelse taler man typisk om blød og om hård kapitalfremskaffelse, hvilket stammer fra det engelske soft funding og hard funding. Man taler endog om hyperfunding, mere om herunder:

  • Blød kapitalfremskaffelse sker fra donationer, tilskud, subsidier og lignende, hvor den eller de, der giver pengene, ikke får ejerskab eller anparter på anden måde tilbage. Sådan kapitalfremskaffelse kan være svær at arrangere for et firma og nemmere for en person eller en velgørende organisation.
  • Hård kapitalfremskaffelse giver den, der vælger at investere penge i virksomheden, noget igen i form af andele eller anparter af den givne virksomhed.
  • Sidst, men ikke mindst, snakker man om hyperfunding i det tilfælde, at en online-portal bliver brugt til kapitalfremskaffelse, hvor alle kan byde ind, men hvor der stadig ydes anparter igen.

Online kapitalfremskaffelse

Netop det at finde investeringen i ens virksomhed på internettet – det såkaldte hyperfunding – tilkalder sig ekstra opmærksom som den nyeste måde at fremskaffe kapital på. Såkaldte funding-portaler såsom Kickstarter.com er skudt op i løbet af de seneste år. Her kan alle tilmeldte sig og bede om donationer eller investeringer fra almindelige mennesker, der for et lille beløb kan være med til at gøre en lille virksomhed til en succes. Som en ekstra bonus for de potentielt mange tusinde investorer et helt andet forhold til virksomheden og ender som små ambassadører i forhold til venner og familie.

Har man et nyt og spændende koncept, som appellerer bredt til almindelige forbrugere, kan hyperfunding være en mulighed. For udviklingen af en industrimaskine kan det være svært at overbevise ”almindelige” mennesker om det smarte og hippe i at investere heri. Så skal man i stedet ty til mere almindelige kapitalfremskaffelsesmetoder:

Bank & private investorer

De to oftest anvendte muligheder hedder:

  • Bank – at låne pengene i en bank. Her mister man ikke anparter, men til gengæld kommer man til at skylde ens penge væk (og mere til med renter).
  • Investor – En privat investor kan vælge at skyde penge i ens virksomhed. Dette sker typisk mod at få anpart i virksomheden. Herved opnår man ikke alene penge, men også en investor, der har en interesse i at få ens projekt skudt ud over alle stepper.

En underkategori til sidstnævnte hedder ”angel investors”. Dette er typisk tidligere entreprenører, der har tjent mange penge og nu vælger at investere disse i nye start-ups. Dette sker typisk i den form, at man som angel investor både udbetaler penge, man samtidigt bliver partner med ansvar i virksomheden og altså indgår i den daglige drift af samme. At finde en angel investor er typisk en mulighed for de nye projekter, der har et potentiale til at tjene meget høje profitter ved at udfylde et eksisterende hul i markedet – eller ved at skabe et nyt marked. For en virksomhed, der ønsker at producere landbrugsmaskiner ligesom konkurrenten, findes der derfor næppe kapitalfremskaffelse i form af en angel investor.

En mulighed for allerede veletablerede virksomheder og selskaber er at lave en kapitalfremskaffelsesrunde, hvor aktier eller anparter sælges til højestbydende (engelsk: equity funding). Fordelen er, at man hurtigt kan få et større skud penge ind. Til gengæld bliver alle eksisterende dele langsomt udvandet, når der udbydes flere aktier eller anparter på bekostning af de nuværende.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Clear Sky
11
12º - 5º
68%
10.71 km/h
8.13
4.7
man
9.54
4.05
tirs
9.01
2.54
ons