Danmark nummer et

Ny undersøgelse kårer danske apoteker til Europas billigste

Artiklen indeholder reklamelinks

Danmark nummer et

Når apotekerne rundt om i Europa deler medicin ud til borgerne, er det ofte generika, der også kaldes kopimedicin, og her slipper danskerne billigst af alle. Det skriver Danmark Apotekerforening i en pressemeddelelse.

Det er analyseinstituttet IQVIA, som har undersøgt priserne på den såkaldte kopimedicin i Europa. Kopimedicin tilbydes ofte på apotekerne, fordi der i mange tilfælde findes kopier af den dyre medicin, som indeholder det samme, men som koster mindre.

I Danmark skal apotekerne tilbyde et billigere alternativ til forbrugerne, hvis der findes et, og det er altså en af grundene til, at den danske medicin er så billig. Det sparer både forbrugeren, men også samfundet penge, fordi regionerne giver tilskud til noget medicin.

Sammenlignet med 2007 bruger regionerne i dag 1,8 milliarder kroner mindre på tilskud til medicin, selvom der bliver udleveret 33 procent mere end i 2007.

Særligt dansk system giver konkurrence

I Danmark skal apotekerne som sagt tilbyde kopimedicin, hvis det er billigere. Proceduren er i grove træk, at når et patent på et lægemiddel udløber, kan konkurrenter lave kopier meget billigere, og derfor får man samme effekt af kopimedicinen.

Med hver 14. dag skal medicinproducenterne i hemmelighed melde deres priser til myndighederne i Danmark, og prislisterne sendes så til apotekerne. På den måde ved producenterne ikke, hvad de andre tager for medicinen, så de bliver presset til at sætte prisen så langt ned som muligt.

Anne Kahns, som er formand for Danmarks Apotekerforening, siger i pressemeddelelsen, at vi kan være stolte af det danske system, som sikrer konkurrencen mellem medicinalvirksomhederne i Danmark.

Danskerne betaler i gennemsnit 92 øre for en dagsdosis medicin inden for 7 store behandlingsområder, og det er 41 procent mindre end gennemsnittet i EU. Det er også under halvt så meget, som tyskerne betaler.

Håndkøbsmedicinen går den anden vej

Haandkoebsmedicin

I 2001 blev det vedtaget, at en gruppe af håndkøbsmedicin kunne blive solgt uden for apotekerne. Det er sådan noget som hovedpinepiller og den slags, som man nu også kan købe i supermarkeder og andre steder, som kom med under denne ændring.

Prisudviklingen er dog meget forskellig, når man kigger på den liberaliserede håndkøbsmedicin og den apoteksforbeholdne medicin. Hvor medicinen forbeholdt apotekerne er faldet i pris med 53 procent siden år 2000, er det gået den stik modsatte vej for den liberaliserede håndkøbsmedicin.

Priserne her har nemlig udviklet sig næsten i takt med inflationen og er steget med 28 procent siden år 2000. Det generelle forbrugerprisindeks er steget med 34 procent i samme periode, og prisen på håndkøbsmedicinen ligger altså lige under den udvikling.

I øvrigt tjener apotekerne hverken mere eller mindre afhængigt af hvordan priserne på den apoteksforbeholdte medicin ændrer sig. Både de fysiske apoteker og apoteket online får en fast avance pr. pakning receptpligtig medicin, de sælger.

Den store forskel ligger i, at når medicinen falder i pris, gælder det både forbrugerne og samfundet, fordi staten betaler et vist tilskud til receptpligtig medicin. Når prisen på produktet falder, vil udgiften til statens tilskud også falde, og på den måde kan vi alle spare penge ved stor konkurrence på medicinpriserne.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Moderate Rain
5
6º - 5º
91%
6.25 km/h
6.02
4.68
søn
4.23
2.73
man
3.27
0.93
tirs