Artiklen indeholder reklamelinks
I forhold til søgemaskineoptimering kan det være mange penge værd at få et link fra konkurrenten. Et link bliver nemlig set af søgemaskinerne som en anbefaling, og en anbefaling, næsten en blåstempling, fra konkurrenten vejer tungt.
Derfor har danske virksomheder også stor interesse i at få links til deres egne websites fra konkurrenternes ditto, og den konkurrence er nu blevet intensiveret med noget, der nemmest af alt kan kategoriseres som linkspam. Det fortæller John Nielsen fra OnlineSynlighed.dk, der arbejder i en af de hårdest ramte brancher – nemlig søgemaskineoptimering:
”Jeg har oplevet det på egen side, og set det blandt mange konkullegaer, at konkurrenter sniger links ind i foraindlæg og blogkommentarer. En blogkommentar blottet for mening og indhold, men som giver et link til konkurrenten.”
Den tekniske forklaring bag konkurrenters vilje til at snige links ind hos konkurrenterne er som nævnt herover at få anbefalinger i søgemaskinernes øjne.
Kunsten hedder linkbuilding og går ud på at skaffe relevante, indgående links til ens websites. Hvis mange autoritære og relevante sider linker til en ser Google dette som en blåstempling af ens site – og herefter er Google og andre søgemaskiner mere tilbøjelig til at lade en modtage de værdifulde og givtige høje placeringer i søgemaskinerne.
At prøve at skaffe links fra konkurrenterne er ikke noget nyt – og det har været muligt at kommentere på blogs i snart et årti online. Men søgemaskinerne er opmærksomme på det potentielle problem.
Derfor indførte Google i 2005 attributten ”nofollow”, man kunne sætte på ens links. De andre store søgemaskiner i form af Yahoo og Bing respekterer ligeledes attributten.
Formålet med ”nofollow”-tagget er, at søgemaskinerne skal kunne se linket, og brugeren skal kunne bruge det, men linket tilføjer ikke værdi til modtagersitet. Derved søgte søgemaskinerne at fjerne incitamentet til at begå linkspam.
Flere eksperter inden for søgemaskineoptimering tror dog ikke på, at verden, og søgemaskinerne, er så sort og hvid igen – og de søger altså at skaffe links fra konkurrenterne uanset den potentielt sparsomme eller manglende effekt.
Ifølge John Nielsen handler det for virksomhederne om at være opmærksomme på, hvorfor deres konkurrenter lige pludseligt meget gerne vil kommentere på alle nyheder, blogindlæg og foraindlæg:
”Sørg for, at brugergenererede links, for eksempel i kommentarer, ikke giver værdi til modtageren ved at bruge nofollow-attributen i selve linket. Det kan opsættes automatisk på ens website og så fjerner man størstedelen af incitamentet fra konkurrenten” fortæller John Nielsen.
Han noterer, at man kan hyre et søgemaskineoptimeringsbureau til opgaven, hvis man ikke selv for kompetencer inden for hjemmesider.
En ting er, at vi i Danmark oplever at konkurrenter forsøger at spamme blogs og fora i et forsøg på at skabe links til sig selv – i udlandet, bl.a. det langt større marked USA, står det værre til.
”Man kan risikere at ens konkurrent forsøger at hacke ens website og placere skjulte links uden at man nogensinde opdager det. Ens website kører videre, men i realiteten taber man søgemaskineplaceringerne til en konkurrent. Det har jeg heldigvis aldrig set i Danmark, og det er i øvrigt også strafbart” fortæller John Nielsen.