P-piller fordobler blodprops-risiko for 120.000 danske kvinder

Artiklen indeholder reklamelinks

Forkerte p-piller fordobler blodpropsrisikoP-piller er nu kommet til 3. og 4.-generation. Sidder du som kvinde til daglig med de nyere generationer af p-piller bør du dog overveje at skifte tilbage igen til 1. Eller 2.-generation.

Ny forskning viser nemlig, at de to nyeste generationer af p-piller hele fordobler risikoen for, at du får blodpropper i lunger og ben i sammenligning med de ældre og altså mere sikre piller.

Øjvind Lidegaard, overlæge på Rigshospitalet, anbefaler kvinder at skifte tilbage til de tidligere generationer for at mindske risikoen for blodpropper.

Alle p-piller øger blodpropsrisiko

At de nyere p-piller øger risikoen for blodpropper er ikke noget nyt – faktisk har det været kendt i et årti.

Alle p-piller øger risikoen for at få blodpropper. Nogle øger blot risikoen mere end andre. Ved de første to generationer er der tale om markant mindre risikoøgning end ved de to nyere generationer, hvorfor danske kvinder bør skifte.

Øjvind Lidegaard fra Rigshospitalet tror da også – fortalt i en artikel til Jyllands-Posten den 28. August 2015 – at de fleste kvinder ville skifte, hvis de fik at vide, de effektivt fordoblede deres risiko.

Skærpet vejledning fra Sundhedsstyrelsen

At de nyere p-piller øger risikoen for blodpropper er ikke en ny historie.

Da pillerne først kom ud skiftede de fleste kvinder deres ældre piller ud med de nye. Men over de seneste 10 år er andelen af kvinder på 3.- eller 4.-generations p-piller faldet fra 80 % til 20 %. Det er således ’kun’ 120.000 kvinder i forhold til den halve million, det tidligere var. Med den nylige medieomtale af risikoen håber Øjvind Lidegaard, at vi nu tager det sidste skridt ned og at tallet mindskes yderligere.

Tidligere i år skærpede også Sundhedsstyrelsen sin anbefaling til p-piller med en advarsel mod de nyere generationer. Vejledning på Sundhedsstyrelsens website – som må tænkes at være den primære kanal for danskere – er dog endnu ikke opdateret. Sundhedsstyrelsen fortæller til Jyllands-Posten, at det vil ske i løbet af tredje kvartal af 2015.

P-piller købes online

I stigende grad vælger danskerne at købe p-piller. Flere online apoteker, herunder Webapoteket, kan nemlig sende ikke alene håndkøbsmedicin, men også receptpligtig medicin som p-piller.

Således undgår de danske kvinder (eller opofrende mænd) at stå i kø sent om aftenen ved apoteket og kan i ro og mag i god tid bestille p-pillerne online.

Når p-pillerne købes online er det også nemmere for sælger at gøre opmærksom på, om der er tale om de nyere eller ældre generationer, så kvinden kan træffe en oplyst beslutning baseret på især risikoen.

Det er 2. Generationspillerne, der almindeligvis anses for at være de mest sikre. Det er således også disse piller, Sundhedsstyrelsen anbefaler, de danske kvinder køber.

6 ud af 10.000 kvinder på de nyere generationer af p-piller bliver ramt af en blodprop i lunge eller ben. Til sammenligning er det blot 3 ud af 10.000, der bliver ramt, når 2. Generationspillen er i spil.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Few Clouds
2
7º - -1º
93%
1.87 km/h
6.84
1.69
man
9.3
0.56
tirs
9.65
2.15
ons