portraet af thor moeger pedersen

Portræt af Thor Möger Pedersen

Artiklen indeholder reklamelinks

Thor Möger Pedersen er tidligere skatteminister – han sad i et år fra d. 3. oktober 2011 til 16. oktober 2012. Hans periode som minister lå altså under Helle Thornings regeringsperiode fra d. 3. oktober 2011 til d. 28. juni 2015. Han var opstillet for Socialistisk Folkeparti til valget i 2011, men blev ikke valgt ind – i stedet blev han trukket ind til ministerposten udefra. Han blev således den yngste minister nogensinde uden at være folkevalgt til det.

Fakta om Thor Möger Pedersen

  • Fødselsdag: 31. januar 1985
  • Fødested: Valby
  • Far: Torben Möger Pedersen, direktør for PensionDanmark siden 1992
  • Mor: Janne Gry Poulsen
  • Søskende: Blandt andre Gry Möger Poulsen, tidligere landsformand for SF Ungdom.
  • Kone: Nanna Westerby, som han har to børn med. Nanna er også aktiv i politik.
  • Uddannelse: Stud.scient.pol., Københavns Universitet (2005), samt en studentereksamen fra Frederiksborg Gymnasium (2001-2004)
  • Erhvervserfaring: Strategisk rådgiver for Socialistisk Folkeparti (2007-2010), kampagnekoordinator for Socialistisk Folkeparti (2006-2007), sekretariatsleder for Socialistisk Folkepartis Ungdom (2005-2006), Formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (2004-2005).

Thor Möger Pedersens politiske karriere

thor moegers politiske karriereAt blive landets yngste minister nogensinde er lidt af en bedrift. Men ingen kommer til sådan en post uden et godt netværk. For Thor Möger Pedersen har en politisk karriere altid ligget i kortene. Med en far, der har været administrerende direktør for PensionDanmark siden 1992, har han haft nem adgang til at netværke med dansk erhvervslivs top, og selve talentet for networking har han fået en med modermælken.

Da han blev formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning i forbindelse med hans sidste år på gymnasiet, var den første sten i en politisk karriere lagt. Selvom Danske Gymnasieelevers Sammenslutning ikke officielt er en politisk organisation, har arbejdet politisk karakter.

Fra Danske Gymnasieelevers Sammenslutning og videre til Socialistisk Folkepartis Ungdom var altså ikke noget unaturligt skridt for den unge Thor Möger Pedersen. Det var også som 20-årig, at Thor Möger Pedersen blev protegé hos Villy Søvndal, der dengang stadig var formand for Socialistisk Folkeparti.

Politisk stormvejr

thor moeger i politisk stormvejr

Selvom Thor Möger Pedersens kompas hele tiden har peget mod en politisk karriere, nåede han kun at besidde ministerposten i skatteministeriet i et år, før han fik en fyreseddel. Da Annette Vilhelmsen overtog Socialistisk Folkeparti efter Villy Søvndal, skete der en ministerrokade, og den efterlod ikke en ny plads til Thor Möger Pedersen.

Forinden nåede han at blive valgt til Socialistisk Folkepartis næstformand. Det blev han, da han ved SF’s landsmøde i april 2010 blev valgt til partiets landsledelse. Landeledelsen valgte herefter at gøre den blot 25-årige politiker til næstformand for partiet. Næstformandsposten forlod han dog efter kort tid, da han blev valgt til skatteministerposten. Ifølge hans eget udsagn havde han ikke lyst til at bestride begge embeder samtidigt, men andre har også udtalt, at han blev presset ud som følge af interne uenigheder.

Titlen som Danmarks yngste minister nogensinde kan ingen dog tage fra ham, selvom han ikke er minister eller sidder i Folketinget længere. Efter et stormfuldt år som skatteminister, blev Thor Möger Pedersens politiske karriere lagt på is, da han fik tilbudt et job som vært hos DR2. Jobbet som vært hos DR2 på programmet Gadens Parlament efter 34 udsendelser.

Gør Thor Möger Pedersen politisk comeback?

Efter den stormfulde politiske karriere hos Socialistisk Folkeparti, der endte i slutningen af 2012, da han blev fyret fra sin ministerpost, var der stille fra denne unge politikers side. Som vært hos DR2 var der nemlig ikke fokus på politik – udadtil i det mindste. Men i sommeren 2013 meldte Thor Möger Pedersen selv ud, at han havde meldt sig ud af Socialistisk Folkeparti – og ind i Socialdemokratiet.

Skiftet fra SF til S mente mange var et naturligt skridt, da han flere gange er blevet ”anklaget” for i virkeligheden at være socialdemokrat. Fra foråret 2014 har Thor Möger Pedersen været ansat som campaigner hos Socialdemokraterne. Her er det hans ansvar at tilrettelægge kampagner, der skal vinde de røde vælgere tilbage fra Dansk Folkeparti.

Om Thor Möger Pedersen gør et politisk comeback, når der udskrives valg næste gang er derfor ikke utænkeligt. Næste gang bliver det blot under den røde, socialdemokratiske rose.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Clear Sky
11
12º - 5º
68%
10.71 km/h
8.13
4.7
man
9.54
4.05
tirs
9.01
2.54
ons