Familien Danmark sparer formuer med LED teknologi

Artiklen indeholder reklamelinks

Det er måske svært at forestille sig, at man kan redde miljøet, blot ved at udskifte glødepæren med LED-pæren. Det er ikke kun miljøet der er tænkt på, når vi som danskere skal til at udskifte pærer. Vi skal også alle sammen til at nyde, at vi kan sparer en helt masse penge.

LED (Light Emitting Diode) er en lysdiode, en elektronisk lyskilde. Som professionel elektriker kalder man denne LED en såkaldt halvleder. En LED pære bruger 80 % mindre energi end den traditionelle glødepære. Eftersigende skulle en LED pære kunne holde i op til 20 år, hvilket er en meget længere levetid, end den vi kender, på de pærer vi har i vores lamper i dag.

Hvad er LED

Der findes lysdioder rundt omkring os, uden vi måske har bemærket det. De findes i vores fjernbetjening i fjernsynet osv. Disse lysdioder fortæller dig, om apparatet er tændt eller slukket. Hvis man samler mange lysdioder, så dannes der billeder. Disse billeder ser vi eksempelvis i lyskryds. Disse LED kan også bruges som almindelig belysning i form af en lampe.

En LED er en komponent, som består af to forskellige halvleder materialer (P-materialet og N-materialet). Det er netop derfor, at man som elektriker kalder disse LED for halvleder.

Hvis man skal se på LED med lidt mere nørdede øjne, så kalder man også P-materialet for anoden. Denne er forurenet på en sådan måde, at der er underskud for frie elektroner. N-materialet derimod bliver i den elektroniske verden kaldt katoden. Denne er forurenet på en sådan måde, at den giver overskud af frie elektroner. Herved får man en komponent, som leder strømmen i den rigtige retning, fra anoden til katoden. Den går altså fra minus til plus. Når strømmen går fra minus til plus, så dannes der lys i dioden. Det er dette lys, som vi ser med vores øjne.

Vi har i mange år været vandt til det dejlige lys, som glødepæren giver. Den gav et varmt og roligt lys. Pludselig kom el-spare pærerne og de Halogene pærer. Dem var vi knap så glade for, da de giver et koldt lys, og er desuden længe om at ”starte” op, og give den fulde belysning.

Med LED er det muligt, at få en lækker belysning, som vil kunne tilfredsstille ethvert behov. Man kan faktisk styre farvesammensætningen i LED pærerne, så de er tilpasset efter morgen, middag og aften belysning. Man kan ligeledes ændre farvesammensætningen, så de hjælper folk med at huske bedre. Blåt lys giver eksempelvis glæde, det skærper opmærksomheden og man lytter og husker derved bedre.

I fremtiden vil man i Danmark indføre disse LED pære både på eksempelvis skoler, institutioner og hospitaler. Man regner med, at det vil kunne gavne både på den mentale front, men også gavne miljøet.

Spar penge og red miljøet

Det er endelig gået op for Danmark, at LED pærerne er vejen frem, for et bedre miljø og i det hele taget en bedre levevej. Det er næsten ikke til at forstå, at glødepærerne, som vi altid har kendt dem, er ved at være væk. Disse glødepærer har været anvendt i de sidste 100 år, og er nu på vej helt ud af det danske marked. Glødepærerne bruger simpelthen alt for meget energi, i forhold til, hvor meget lys de giver.

En gennemsnitsfamilie vil kunne spare 400 kr. om året på elregningen, ved at udskifte alle sine el-pærer. I hele EU vil man årligt kunne spare 10 kraftværker og derved 15 tons CO2. Dette vil svare til, at man fjerne 7 mio. biler fra vejene. Det er netop derfor, at det er så vigtigt at tænke fremad. Danmark er netop i gang med, at gøre noget godt for vores miljø, og derved kan vi også alle sammen spare rigtig mange penge hver især.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Broken Clouds
7
8º - 6º
89%
6.18 km/h
5.11
-0.08
søn
4.73
-0.45
man
6.29
-0.62
tirs