Robotterne kommer – udnyt dem i din virksomhed

Artiklen indeholder reklamelinks

Lige siden Henry Ford skabte samlebåndet i starten af 1920’erne og revolutionerede ikke alene bilbranchen, men simpelthen det at producere en vane, har vi i industrien forsøgt at blive endnu mere effektive – at skabe den samme vare hurtigere og billigere.

En del af vejen hertil er brugen af robotter, der til en brøkdel af prisen kan overtage og stabilisere det arbejde, der ellers klares ved en menneskelig hånd.

Det viser sig også i de danske virksomheder, hvor robotterne længe har været en del af produktionen. Men også uden for produktionen begynder de nu så småt at vise sig.

Robotstøvsugere og robotplæneklippere

To gode eksempler herpå er robotstøvsugere og robotplæneklippere.

Robotstøvsugeren går ind og varetager en væsentlig del af det rengøringsarbejde, støvsugningen, der tidligere ofte ville blive outsourcet til rengøringsfirmaer og deres manuelle hånd.

Robotplæneklipperen går ind og klipper græsset helt af sig selv, således at en faktisk person ikke skal bruge flere timer enten med en håndskubber eller en havetraktor til at klare dette.

Både en robotstøvsuger og en robotplæneklipper forudsætter en mindre investering til at starte med. En robotstøvsuger koster hurtigt 5-8.000 kroner og en robotplæneklipper nogle tusinde kroner over dette.

Men til gengæld klarer de en opgave, der tidligere skulle klares ved en faktisk person, og dette kan de gøre helt automatisk. De bedste (og lidt dyrere) robotplæneklippere og robotstøvsugere kan selv starte og slutte støvsugningen, mens medarbejderne fx er hjemme at sove om natten.

Det sparer virksomheden både penge og besvær ikke at skulle have manuelle personer til at klare et stykke arbejde, en robot har mulighed for at varetage.

Fremtiden siger mindre manuelt arbejde

Tendensen går i en retning og har gjort det i meget lang tid: Mindre manuelt arbejde.

Arbejdstagere står i en dårlig position, hvis det eneste, de har at tilbyde er deres umiddelbare og ufaglærte arbejdskræft. Ufaglært arbejdskraft er nemlig den, virksomhederne har mulighed for at erstatte. Hvor der ikke kræves en speciel viden omkring en given opgave, er det – med de kyniske briller på, naturligvis – attraktiv at få en robot til at klare opgaven.

Medarbejdere skal specialisere og uddanne sig

Vi har i mange år snakket om, at danskerne er nødt til at uddanne sig, hvis det fortsat ønsker at have faktisk beskæftigelse.

At have ens hænder og tid til rådighed er i dag ikke nok. Fabrikkerne er automatiserede og snart er servicefag som rengøring under pres, når de danske virksomheder for alvor begynder at tage robotstøvsugere, robotvinduesviskere og andre apparater til sig. Og selv havemanden er under pres med robotplæneklipperen allerede nu.

Uddannelse og specialisering stiller arbejdstageren i en anden situation – den situation, hvor en robot faktisk ikke kan erstatte en som medarbejder.

Allerede den dag i dag har Danmark et væsentligt problem med ufaglærte, der ikke har mulighed for at finde beskæftigelse. De får offentlig understøttelse – det koster mange penge både ud af kassen og i tabte skatteindtægter.

Robotplæneklipperen og robotstøvsugeren er blot starten på det, der vil vise sig at blive det manuelle arbejdes endeligt. Det er et spørgsmål om tid, før end chauffører, kassedamer og postbude bliver overflødige. Og de, der her har specialiseret sig og har andet at byde på stor som den store vinder.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Overcast Clouds
19
21º - 10º
65%
8.7 km/h
19.8
7.81
tors
15.92
10.69
fre
18.15
9.37
lør