Kommune hæver priserne på gravsteder

Rudersdal Kommune hæver prisen på gravsteder med 344 %

Artiklen indeholder reklamelinks

Kommune hæver priserne på gravsteder

Forestil dig, at du det ene år betaler 498 kroner for dine forældres urnegravsted, og det næste får en regning på 2.212,50 kroner for samme gravplads. Det er en meget stor prisforskel, og det er hvad borgerne i Rudersdal Kommune blev mødt med i starten af de nye år. Priseksemplet er konkret fra Pia Reesen Brønnum, der har udtalt sig til EkstraBladet om sagen. De store prisstigninger skaber forargelse blandt borgerne.

Bedemænd skal gøre opgaven nemmere

Bedemanden skal gøre afskeden nemmere

Når vi mister et familiemedlem, er det første, der går gennem vores hoveder sjældent økonomi. Men for en stor del af danskerne kommer økonomi ofte til at fylde overraskende meget i forbindelse med begravelsen. Det koster nemlig ikke småpenge at sørge bedemand, begravelse og gravøl.

Ved et dødsfald er det bedemandens opgave at hjælpe familien med det praktiske. Der skal købes kiste eller urne, sørges for gravplads, kontakt med kirken og arrangeres gravøl. Har ens afdøde familiemedlem haft særlige ønsker til sin begravelse eller har familien selv særlige ønsker hertil, skal det også arrangeres.

Afskeden med ens kære betyder rigtig meget for vores sorgarbejde efterfølgende. Vi håndterer alle sammen sorg forskelligt, men fælles for de fleste er, at afskeden er vigtig for, om afskeden bliver god og giver ro i sjælen til at komme videre med sin sorg.

Til at få sagt det sidste farvel skal man bruge en bedemand, man føler sig tryg ved, og som kan matche de ønsker, man har til afskeden med den, man holder af. Der er stor forskel på bedemænd individuelt, og har man særlige ønsker til begravelsen, gælder det om at finde den rigtige bedemand. Unik Begravelse er en bedemand Aarhus, der netop beskæftiger sig med den unikke og personlige afsked.

Prisstigning i Rudersdal Kommune et led i spareplan

Det er dyrt at blive begravet

Når man har mistet et familiemedlem, er gravpladsen det sted, mange tager hen for at mindes den afdøde. Nogle har brug for at snakke til deres afdøde familiemedlemmer, når der sker store og små ting i livet, og andre har brug for at komme i kontakt med deres sorg på et fredeligt sted, hvor det er okay. Derfor indgås de fleste aftaler om gravpladser for mange år ad gangen, oftest 15 år.

Efter udgifterne til etablering af gravstedet, kiste og gravøl, vil der derfor være årlige udgifter til pleje og vedligeholdelse af gravstedet. Hvis ikke man selv vil holde det pænt, fordi man måske har en travl hverdag, må man betale sig fra det. Den samlede regning kan altså løbe op på nogen tusinde kroner.

I Rudersdal Kommune er der etableret en spareplan, der skal finde 250 millioner kroner til kommunekassen over de næste 10 år. Her har man valgt at regulere priserne på gravsteder for at skåne ældre- og sygeområdet fra sparekniven i videst muligt udstrækning. Det er begrundelsen for at hæve priserne så betydeligt.

For de borgere, der har været vant til de tidligere priser, kommer stigningen altså som et stort chok, og mange har i gennem interviews og vrede læserbreve givet udtryk for, at det burde være ulovligt at hæve priserne så meget på én gang.

I virkeligheden er priserne altså nu kommet til at matche priserne i resten af landets kommuner, og der er derfor kun tale om en stor procentvis stigning, fordi priserne gennem mange år faktisk har meget lavere end i resten af landet.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Light Rain
3
4º - 3º
96%
7.7 km/h
4.37
2.92
man
2.85
1.72
tirs
1.49
0.59
ons