Skandinaviske lande kan dele læger langt hen ad vejen

Skandinaviske lande kan dele læger langt hen ad vejen

Artiklen indeholder reklamelinks

De skandinaviske lande har noget til fælles – kulturen er meget lig hinanden, selvom vi gerne leder efter forskelle, vores sprog er lignende hinandens, og vores samfund er endda indrettet som hinandens langt hen ad vejen. Derfor har vi fordele, som mange andre lande ikke nødvendigvis har.

Blandt andet kan det betyde, at læger kan bevæge sig på tværs af grænserne uden den allerstørste indkørselsperiode. Det giver en fleksibilitet i arbejdsstyrken i Skandinavien, som vi også allerede benytter os af.

Derfor findes der læger, sygeplejersker, jordemødre, pædagoger, lærere og mange andre professionelle fra de resterende nordiske lande, blandet sammen med landenes ’egne’.

Ofte er det de yngre og relativt nyuddannede, der tager turen til et af vores nabolande for at arbejde udenlands. Det er oftest her, man er klar på eventyr og på at prøve noget anderledes, men der er folk i alle aldre, der har arbejde rundt om i andre nordiske lande end ens oprindelige.

Lægerne er udfordret i hele Norden

Der mangler læger i hele norden

I Danmark er lægemanglen veldokumenteret, men de mangler også læger i Sverige og Norge. Derfor er det ikke en umiddelbar løsning på problemet, at lægerne kan bevæge sig relativt problemfrit rundt mellem de skandinaviske lande, det er snarere at lappe eller flytte udfordringerne med antallet af læger.

Det er med til at understrege, at der skal flere læger til samlet set, selvom tallene bliver lidt mere nuancerede, når man kigger på dem. Det er nemlig ikke helt de samme områder, der mangler læger rundt om i Norden.

I Danmark er det helt store og centrale problem, at der ikke er nok praktiserende læger. Det er i hvert fald her, det meste fokus ligger fra politisk side for at få skaffet flere, da et stigende antal danskere ikke har en fast familielæge.

Kigger vi på Sverige, er det derimod overvejende speciallæger, der er bud efter, og selvom der i begge tilfælde er tale om en læge, er det altså med forskellige specialiseringer. Der er dog ikke nok læger til, at alle områder kan dækkes ind, som det ser ud lige nu.

Rekruttering kan ske på tværs af lande

Når der skal fyldes stillinger rundt om i Norden, kan rekrutteringsbureauer altså godt kigge ud over landegrænserne. Det er også en af grundene til, at flere af disse virksomheder er til stede i flere af de skandinaviske lande.

Blandt andet kan svenskerne kigge mod Nordic Medicare, hvis de eksempelvis er interesserede i at blive ’hyrläkare’ og arbejde som vikarer. Disse lægevikarer kan så blive sendt til blandt andet Danmark og Norge ud over at blive i Sverige – selvfølgelig såfremt de selv har lyst til det.

Ud over at blive brugt som et spændende og anderledes kapitel i ens arbejdsliv, bliver vikariater på tværs af landegrænserne også brugt til at tilegne sig erfaring eller i nogle tilfælde en startløn, som man ikke finder i hjemlandet.

Det er ikke svært at forstå, hvorfor det kan være meget attraktivt at begynde sin karriere i vikariater, hvis man har indstillingen til at få det til at fungere.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Scattered Clouds
7
18º - 6º
90%
1.9 km/h
18.15
13.52
man
19.05
11.74
tirs
21.95
14.2
ons