Lejere og husdyr

Sværere at sætte lejere ud på grund af ureglementerede husdyr efter dom

Artiklen indeholder reklamelinks

Lejere og husdyr

En dom i Boligretten kan betyde, at det bliver sværere for udlejere at ophæve lejekontrakten med lejere, som har holdt husdyr, selvom kontrakten siger, det ikke er tilladt, skriver finans.dk. Her fik en lejer nemlig lov til at blive boende af retten, selvom retten anerkendte, at hun havde holdt hund.

I første omgang var sagen i Huslejenævnet, som gav kvinden medhold i hendes sag, og sidenhen vurderede Boligretten, at kvinden kunne blive boende. Retten kom frem til, at kvinden i lovens forstand havde holdt hund, men fordi hunden ikke var til væsentlig gene, blev hun frifundet.

For udlejere er det dog ikke kun et spørgsmål om, at hunde og andre husdyr potentielt kan være til gene for andre lejere i en bygning. Der er typisk højere udgifter for udlejeren forbundet med at istandsætte boliger efter husdyr.

Eksempelvis bliver gulve hurtigere slidt, hvis hunde med deres kløer går rundt på gulvet og laver ridser. Selvom lejere naturligvis bidrager til at kunne slibe gulvet ned, når det er nødvendigt, vil gulvene oftere skulle skiftes, hvis der har været husdyr.

Udlejernes direktør er frustreret

Direktøren for sammenslutningen for private udlejere, Mark Jensen, kalder situationen dybt frustrerende, når man som udlejer forsøger at håndhæve en lejekontrakt, hvis bestemmelser bliver underkendt i retten i et interview med finans.dk.

Han kalder også husdyrforbuddet for konsekvensløst, og nævner i artiklen, at han kender til flere sager, hvor lejere har overtrådt husdyrforbuddet, men udlejeren har ikke kunnet opsige lejekontrakten.

Ud over at det kan kræve større vedligehold, når en lejer med husdyr fraflytter en bolig, kan udlejere også komme i den situation, at de skal betale for istandsættelsen selv. Det er nemlig ikke altid, at lejere har råd til at betale for istandsættelsen, og så er det udlejeren, der står med regningen.

Derfor opfordrer Mark Jensen til, at det bliver lettere for udlejere at håndhæve et husdyrforbud over for lejere.

Dommen kan påvirke fremtidige afgørelser

Lejere og husdyr

Dommen i Boligretten kan komme til at betyde, at det bliver sværere at sætte lejere ud, hvis de overtræder husdyrforbuddet i fremtiden. Det vurderer Jacob Worsøe Nielsen, som er advokatfuldmægtig hos Paragraf Advokaterne, som er advokat i Hadsten mellem Aarhus og Randers.

Han forklarer, at loven er lavet til at beskytte lejerne først og fremmest, så man ikke risikerer at stå uden tag over hovedet på et tyndt grundlag. Der skal altså meget til, før man som udlejere kan opsige en lejekontrakt, man har indgået med en lejer.

Til finans.dk siger han, at dommen formentlig vil gøre det endnu sværere for udlejere at håndhæve husdyrforbuddet i de tilfælde, hvor lejeren vil hævde, at husdyret ikke er lejerens.

Om denne sag vil få politikerne til at kigge på lovgivningen er ikke sikkert, men der er ingen tvivl om, at sammenslutningen af private udlejere og Mark Jensen håber på, at der kommer ændringer. Han ser det som huller i lovgivningen, som lejere kan udnytte til at overtræde bestemmelserne i en lejekontrakt, uden det skal få nogen konsekvens for dem at bryde aftalen med udlejeren.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Broken Clouds
13
15º - 9º
79%
4.33 km/h
16.03
7.96
lør
18.2
8.21
søn
19.6
12.57
man