Udlandsdanskere går glip af medicin-tilskud

Udlandsdanskere går glip af medicin-tilskud

Artiklen indeholder reklamelinks

Udlandsdanskere går glip af medicin-tilskudKnap 50.000 danske pensionister bor udenlands. Det er pensionister, der vælger at nyde deres otium hos vores nordiske brødrelande eller på den spanske solkyst fremfor regnvejrstunge Danmark.

Disse modtager stadig pension – men hvad få af dem ved er, at de faktisk også, på linje med danskere boende i Danmark, har ret til at få tilskud til deres medicin.

Såfremt den udeboende dansker har ret til sundhedsydelser i bopælslandet til udgift for Danmark, hvilket er udgangspunktet for mange, har de også ret til det medicintilskud, som sundhedsloven lægger op til.

Flest pensionister i Sverige og Norge

Norge, Sverige og Tyskland er der, hvor de fleste af de danske udenlands pensionister bor. Det skyldes især at landene ligner Danmark kulturmæssigt og at mange har familie her.

Men også Frankrig, Spanien og Tyrkiet er populære steder at slå sig ned. Sidstnævnte boede der i 2014 1081 danske pensionister i. Antallet af udeboende pensionister er over de seneste år ca. Fordoblet fra 26.000 til knap 50.000 i takt med at vi lever i en mere globaliseret verden, hvor andre lande aldrig er mere end et par timer væk i fly.

Hvis du har boet i Danmark i 40 år og siden det 15. År har du ret til folkepension uanset hvor i verden, du bor. Når du har ret til folkepensionen har du også ret til det blå sygesikringsbevis, der sikrer dig behandling på lige vilkår med statsborgere i det land, du er – og således også tilskud efter den danske sundhedslov.

Ligesom danske pensionister kan bo i udlandet huser Danmark også selv pensionister med andet statsborgerskab. Det er dog ikke helt i samme omfang. Således viser en undersøgelse fra ATP, at vi får én krone ind fra udenlandske pensionskasser, når vi selv betaler 2 kroner ud.

Apoteker leder oplysningen

Sundhedsstyrelsen selv er ikke dygtig til at informere om dette. Det fremgår således ikke et eneste sted på Sundhedsstyrelsens side, at der er mulighed for at få tilskud til ens receptpligtige medicin.

Det er i høj grad de danske apoteker, der leder oplysninger. Flere apoteker i dag er online og har derved en købedygtig målgruppe i form af de udlandsdanskere, der ikke har mulighed for fysisk at møde op, men i stedet kan logge ind med Nem-ID og bestille deres medicin online.

Derfor leder webapotekerne oplysningskampagner bl.a. ved hjælp af breve, e-mail-kampagner og kampagner på de sociale medier.

Det er ikke muligt at søge om tilskud til medicinen efter at den er bestilt, købt og betalt – først næste gang, der bestilles medicin.

Danske pensionister får det typisk fortalt, når de selv køber medicin i Danmark. Mange køber dog i udlandet og som følge af sprogbarrieren og det manglende kendskab til de danske love kan den enkelte pensionist købe dyr medicin i mange år uden det tilskud, der ellers er sat i verden for at gøre det muligt for alle at få den medicin, de har brug for.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Overcast Clouds
2
3º - 1º
90%
7.61 km/h
3.75
1.76
lør
3.99
3.36
søn
3.37
2
man