Whistleblower-sagen i USA giver lille søgemaskine markant besøgboom

Artiklen indeholder reklamelinks

NSA-lækager og andre Whistleblower-sager øger interessen for at søge online information andre steder end de amerikansk baserede søgemaskiner Google, Bing og Yahoo.

Den noget mindre søgemaskine DuckDuckGo nyder i øjeblikket stor popularitet og serverer nu dobbelt så mange søgeforspørgsler for sidens brugere i forhold til for blot 6 måneder siden.

I maj 2013 blev DuckDuckGo benyttet mere end 54.000.000 gange, mens antallet af søgninger i december 2013 var på mere end 117.000.000.

Det oplyser søgemaskinens brugerstatistik, som også dukumenterer, at særligt Edward Snowdens afsløringer om overvågning har boostet søgemaskinens popularitet.

DuckDuckGo vil generelt gerne sammenlignes med storebror Google, men adskiller sig på flere vitale områder ved bl.a. ikke at registrere og dele personfølsomme informationer og ved ikke at filtrere og formidle søgningerne på baggrund af analyser af brugerne.

Balladen om NSA-lækagerne m.m. har øget brugertilslutningen

På DuckDuckGo’s egen hjemmeside kan du se en interaktiv besøgsstatistik, som viser udviklingen i søgninger fra hjemmesidens start i 2010 til i dag.

De enkelte punkter i grafen repræsenterer markante begivenheder, som har bevirket en stigning i antallet af brugere på søgemaskinen.

Det er ikke kun Edward Snowdens NSA-lækager, som boomede i sommeren 2012, som har medvirket til den øgede popularitet. Også DuckDuckGo’s konkurrent Google har hjulpet til den øgede brugertilslutning.

Da Google annoncerede, at Google-brugernes data vil blive delt og analyseret på tværs af Googles tjenester og services som eksempelvis Gmail, YouTube, Chrome, Picasa, Books og Wallet, steg DuckDuckGo’s popularitet også. De ændrede privatlivsindstillinger hos Google kombineret med en designforbedring af DuckDuckGo’s hjemmeside har øget antallet af søgninger til mere end det dobbelte på kun tre måneder. DuckDuckGo’s hjemmesides grafiske layoutadskiller sig ikke væsentligt fra andre gængse søgemaskiners. Den helt store forskel ligger under motorhjelmen.

Et plus ved DuckDuckGo: Du kan søge stort set anonymt

Det har fra start i 2010 været målet for folkene bag DuckDuckGo, at kunne tilbyde et velfungerende alternativ til søgemaskinemarkedets meget store spillere, som blandt andet lever af at indsamle og analysere de informationer, som du automatisk deler med søgemaskinerne, når du klikker på “Søg”.

Oplysninger, som registreres i de andre søgemaskiner er eksempelvis din ip-adresse, hvilken browser og hvilket styresystem du bruger, samt hvilken hjemmeside, som du besøgte, inden du landede på søgemaskinen samt cookie-tracking.

DuckDuckGo er skabt af Gabriel Weinberg, som drifter søgemaskinen for egne midler suppleret af reklamefinansiering.

Trods succesen er der stadig noget vej til toppen

Der et stykke vej endnu, før det giver mening af foretage søgemaskineoptimering for danske virksomheder i forhold til den lille søgemaskine, som DuckDuckGo jo stadig er, og træerne vokser ikke ind i himlen.

Selv om DuckDuckGo i øjeblikket oplever større brugertilslutning, er der lang vej op til Verdens altdominerende søgemaskine, Google, der i løbet af 2013 blev brugt til at udføre 1,2 billioner søgninger. Det viser Googles egen opgørelse. DuckDuckGo blev brugt til 1 milliard søgninger i 2013. Googles søgemaskine bliver såedes benyttet mere end tre gange så mange gange, som DuckDuckGo bliver benyttet på et helt år.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Few Clouds
2
7º - -1º
93%
1.87 km/h
6.84
1.69
man
9.3
0.56
tirs
9.65
2.15
ons