DM i Skills giver unge på erhvervsuddannelserne større ambitioner

Artiklen indeholder reklamelinks

Mesterskabet DM i Skills afholdes årligt i vinterhalvåret. Det er et mesterskab, der har været afholdt siden 2011, hvor de første danmarksmestre blev kåret. Det er et initiativ, der skal engagere unge på erhvervsuddannelserne mere i deres fag – og det ser ud til at virke. I oktober 2016 blev deltagerne til DM i Skills 2017 fundet ved en kåring af de bedste fra hver region inden for det enkelte fag.

Danmarksmesterskaberne i skills afholdes for landets erhvervsuddannelser, og der er i år 40 konkurrencefag. Inden for hvert af disse fag skal der findes en danmarksmester, som er en ung studerende på en erhvervsuddannelse. Dem, der vinder, får noget rigtig flot på CV’et, ligesom de andre finalister i konkurrencen også kan bruge deres deltagelse fremadrettet – de har jo vundet i deres region.

Fagene, der dystes i, spænder bredt fra elektrikere til frisører.

Kan gøre elektrikeruddannelsen bedre

Med konkurrencen, DM i Skills, bliver der et større fokus på at opbygge kompetencer under uddannelsen, og der er en stor prestige i at vinde konkurrencen. Det betyder, at flere af de unge studerende på eksempelvis elektrikeruddannelsen giver undervisningen en skalle.

Desværre er der stadig mangel på praktikpladser til elektrikerstuderende. Men det kan konkurrencen måske være med til at lave om på af to grunde: Der kommer øget fokus på uddannelsen, og virksomhederne ser, at de unge generelt løfter niveauet.

En af Danmarks bedste uddannelsesinstitutioner for erhvervsuddannelser er EUX på Den Jyske Håndværkerskole i Hadsten, der har haft både elektrikere og andre håndværkere repræsenteret ved DM i Skills.

På trods af byens størrelse er der da også flere elektrikere i Hadsten, der har succes og oplever vækst, og som har elektrikeropgaver i byens opland samt i Aarhus og Randers. Det betyder, at unge på skolen i Hadsten har udmærkede chancer for at finde lærepladser lokalt.

Årets elektrikerfinalister er fundet

Ved konkurrencerne i oktober er finalister til at dyste ved DM i Skills i januar 2017 fundet. De dygtige elektrikerstuderende er:

  • Emil Kirk Henriksen fra Odense, der er i lære hos El-Andersen Ejendom A/S
  • Mikael Broberg Siewertsen fra Sæby, der er i lære hos Bravida Danmark A/S
  • Simon Schramm fra Højer, der er i lære hos El-service Højer
  • Rasmus Dufour, der er i lære hos Eiland Electric A/S
  • Mikkel Rifbjerg Pedersen, der er i lære hos Marielyst-EL

Til januar bliver det afgjort, hvem af disse 5 unge fyre, der er Danmarks Mester i Skills i 2017 – og som får muligheden for at deltage ved World Skills, som Danmark har deltaget i siden 1999, efter at være blevet optaget i 1998.

Da World Skills blev afholdt i 2015 vandt Danmark en sølvmedalje inden for murerfaget samt to bronzemedaljer inden for henholdsvis tømrer- og bagerfaget. World Skills 2015 blev afholdt i Sao Paolo i Brazilien.

Næste gang World Skills afholdes er i oktober 2017 (World Skills afholdes hvert andet år) og finder sted i Abu Dhabi, United Arab Emirates. Der venter sig altså en stor oplevelse for de danskere, der vinder DM i Skills. De står nemlig over for en spændende tur til Abu Dhabi, hvilket må siges at være lidt ud over den sædvanlige feriedestination. Tilmed venter der gode jobmuligheder til de, der vender hjem fra både DM og World Skills.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Overcast Clouds
7
8º - 6º
91%
6.21 km/h
7.18
6.06
tors
6.81
3.85
fre
5.38
2.57
lør