saadan ungaar du kopiering af dine billeder

Fotografer er i evig kamp mod brud på ophavsretten

Artiklen indeholder reklamelinks

saadan ungaar du kopiering af dine billederVi kender alle til frustrationen ved ikke at få den rette anerkendelse for det arbejde, vi har udført. Dette gælder især fotografer, der er en del af en evig kamp mod de såkaldte digitale tyverier. Mange fotografer oplever nemlig ulovlig kopiering i form af brud på ophavsretten, når deres billeder bliver brugt af andre, som ikke har ophavsretten. I nogle tilfælde er et brud på ophavsretten nemlig blot en følge af uvidenhed, men det er altså ikke nogen gyldig undskyldning. Det kan være svært som fotograf at gøre noget ved tyveriet af billeder, da det ofte bliver en ulige kamp, når man som ene fotograf for eksempel er oppe imod en større virksomhed. Derfor kommer der her i artiklen nogle gode forebyggende værktøjer som fotografer og andre, der oplever billedtyveri brud på ophavsretten, kan benytte.

Signatur på alle billeder

saadan signerer du dine billederSignatur benyttes på børns madpakker, skoleopgaver og på alle de mails man afsender. Derfor burde det være en naturlig ting også at sætte sin signatur på de billeder, man tager og de illustrationer, man udarbejder.
I mange tilfælde sker billedtyveriet i direkte uvidenhed, og bliver stjålet, fordi brugerne ikke ved bedre. Ved at sætte sin signatur på et billede er mange mindre tilbøjelige til at tage billedet, fordi signaturen netop husker dem på, at der er en anden person bag. Derudover kan man sige, at det ikke udelukkende er en ulempe, hvis billedet bliver taget med signatur på. Det kan nemlig få andre til at finde frem til den egentlige fotograf eller grafiker bag billedet, hvilket på den måde vil åbne døren for nye potentielle kunder.

Det er derudover også vigtigt at have med i baghovedet, at billederne kan være stjålet fra andre sider end fotografens egen. Når billederne først er i omløb på diverse sider på nettet, kan det være ekstra svært at komme det til livs. Derfor kan man ligeså godt sikre sig, at der i det mindste er en form for anerkendelse af de billeder, man ufrivilligt leverer. Signatur på alle billeder kan altså være godt, både i forbindelse med forebyggelse, men også når man har oplevet brud på ophavsretten.

Google Image Search

Mange fotografer og grafikere er ikke klar over, at deres arbejde er blevet brugt af andre, der ikke har tilladelse til det. Google Image Search er et godt værktøj til at være i stand til at finde billeder andre steder på nettet. På trods af at man kan beskære, omdøbe og skifte filformat vil dette værktøj stadig kunne finde billeder gennem mønster og farvefordelingen i selve motivet.

Fotografens muligheder

Det er svært at komme brud på ophavsretten til livs. Man kan forebygge det en smule ved hjælp af at tilføje sin signatur til billeder. Når skaden er sket, kan man finde billedet ved hjælp af Google Image Search. Hvis billedet dukker op på andre sider, kan man fremsende en faktura øjeblikket og på den måde kræve betaling for billedet. En anden mulighed er at sende en mail og forklare, at brugen af billedet er et klart brud på ophavsretten. Bare en påmindelse vil få mange til at reagere hurtigt.
Hvis man som fotograf mangler beskyt din ophavsret saadan herrådgivning i, hvordan man skal tackle digitalt tyveri, kan man henvende sig til eksperter. Der findes et koncept med navnet UlovligKopiering.dk, hvor en IT-specialist med retserfaring sammen med en advokat hjælper alle, der har været udsat for brud på ophavsretten. Derudover har konceptet også til formål at give et større indblik i ophavsretsloven for at mindske antallet af de ulovlige kopieringer, der finder sted grundet uvidenhed.

Det er altså ingen skam at tage affære, så snart man oplever, at ens materiale er blevet kopieret – man er nemlig i sin fulde ret til at gribe ind.