Artiklen indeholder reklamelinks
Danskere læser langt færre trykte medier end nogensinde før. I stedet bruger vi digitale medier, når vi skal oplyses. Præcis som vi førhen købe fysiske aviser, magasiner og ugeblade.
Digitaliseringen har haft en kæmpe indflydelse på printede medier, og rigtig mange redaktioner har gennem de seneste år oplevet et stort fald i antallet af læsere.
Netop digitaliseringen har skabt flere helt nye brancher med et stort potentiale, men de har også fået mange brancher til at føle sig presset heriblandt printede medier.
Vi har altid vores smartphone og tablets lige ved hånden, og flere og flere får deres viden derigennem. Både nyheder, sociale medier og søgemaskiner er let tilgængelige på de forskellige mobile enheder, hvilket er en af grundene til, at det giver mere mening for mange at bruge dem fremfor de printede medier.
Printede medier har været under pres i de seneste par år. Mange af de printede medier er derfor hoppet med på bølgen om en digital platform, og har udviklet en såkaldt digital forretningsmodel.
Flere og flere slår dog tvivl omkring hvorvidt de forhenværende printede medier kan opnå succes på nettet. De printede medier sælger på ingen måde det samme antal aviser, som de gjorde førhen. For at kunne overleve, skal de naturligvis også omsætte. Derfor går mange forhenværende printede medier med en model, der har digitaliseret nyhederne men som udelukkende er for betalende kunder.
Det vil altså sige, at ugebladene, aviserne og magasinerne forsat koster penge, men blot har flyttet indholdet fra et printet produkt og over på internettet.
Eksperter mener dog, at dette blot er en midlertidig løsning. Konkurrencen er stor, og brugerne kan hurtigt finde det samme indhold på gratis nyhedssider. På den måde vil de betalingskrævende sider stadig have svært ved at overleve – på trods af den digitale forretningsmodel.
Det faldende læsertal er dog ikke blot hårdt for den printede mediebranche. Det sætter også alle landets trykkerier under et gevaldigt pres, idet der er færre magasiner, ugeblade og aviser der skal trykkes.
Trykkerierne har førhen haft mange arbejdsopgaver i forbindelse med de printede medier. Mange af dem har både stået for foliering, segmentering samt adressering af forsendelser.
Digitaliseringen har altså boostet mange brancher, men har samtidig også påvirker andre brancher negativt. Trykkerierne landet er presset, og går højest sandsynligt en meget uforudsigelig tid i møde. Det store pres tvinger trykkerierne til at tænke ud af boksen og udvide deres produktsortiment, hvis de vil overleve.
Den negative udvikling inden for både printede medier og trykkerier er altså en konsekvens af danskernes ændrede vaner i forhold til opslagsværker.
Vi har altid vores digitale enheder med på farten, og vi søger den mest tilgængelige løsning, hvilket for mange ikke længere hænger sammen med printede medier.
Tiden er blot endnu en trussel for de printede medier. Det er især den yngre generation, der benytter sig af digitale medier, hvorimod de ældre forsat er mere tilbøjelige til at finde nyheder og andet gennem printede medier. Både traditionerne, vanerne og tiden har ændret sig, og det er nødvendigt for de printede medier at gøre det samme.