saadan undgaar du diskrimination

Hold øje med diskriminering i stillingsannoncer

Artiklen indeholder reklamelinks

saadan undgaar du diskriminationLigestilling er en af Danmarks vigtigste værdier, og det er efterhånden printet ind i alle danskernes hoveder. Vi har haft en kvindelig statsminister, og der er flere og flere kvinder at finde på de øverste poster i virksomheder rundt om i landet. På trods af det foregår der dog en form for kønsdiskriminering lige om ørene på os. Mange stillingsopslag indeholder nemlig diskrimination, og det kan være svært at få øje på. Der findes nemlig både direkte og indirekte e. Derudover er stillinger i håndværksfagene som tømrer og VVS’er i langt de fleste tilfælde besatte af mænd – og det er netop derfor, det kaldes en VVS mand i daglig tale.

Direkte og indirekte diskrimination

find arbejde som kvindelig haandvaerkerNår man er ledig, bliver der ofte læst tonsvis af stillingsannoncer igennem i søgningen på det helt rigtige job. Nogle jobs udelukkes grundet manglende erfaring, geografi eller overkvalifikationer, mens andre bliver udelukket, fordi man ikke har den rigtige alder, køn eller etniske baggrund. Det sidste er diskrimination, og det er ulovligt.

Der findes to former for diskrimination, og det er vigtigt at være opmærksom på dem, når man er i færd med at udarbejde et stillingsopslag. Det er ikke kun personen, der har skrevet annoncen, der står med skylden. Dem der udgiver det, har nemlig også en del af skylden, da de burde have kontrolsystemer, der skal være med til at sikre, at alle stillingsannoncer bliver kontrolleret så alle regler og love overholdes.

Direkte diskrimination er stillingsannoncer, hvor det tydeligt fremstår, at kandidaten man leder efter, skal have visse kriterier, hvilket driver dem til alt udelukke andre på baggrund af køn, alder eller etnicitet.

Indirekte diskrimination er sværere at være opmærksom på, da det tit ligger lidt mellem linjerne. Når der i stillingsopslaget er lagt op til, at det kun er en lille gruppe, der kan ansøge, da de udfylder kriterierne, diskriminerer man i princippet alle andre. Hvis man ikke kan komme med en reel begrundelse til kriterierne, kan det i princippet være et brud på reglerne og dermed være ulovligt.

Selvom virksomheden ikke har en intention om at diskriminere, kan det altså nemt opfattes sådan. Derfor er det vigtigt, at man som virksomhed er opmærksom på, hvordan stillingsopslaget bliver formuleret. Hvis der er det mindste, der kan opfattes som diskrimination, skal det straks ændres, så man ikke risikere at blive kontaktet af myndighederne.

Kvinder kan også være VVS-mænd

find en kvindelig elevNogle ledere har som formål at afbalancere fordelingen af mænd og kvinder i en afdeling, når de slår et stillingsopslag op. På trods af at intentionen egentlig er reel, er det altså forbudt direkte at foretrække et andet køn fremfor det andet. Derudover må man heller ikke benytte en kønsbestemt stillingsbetegnelse som eksempelvis ”VVS mand i Hadsten”, da det er et udtryk, der overskrider loven.

Der er nogle undtagelser, hvor der er et behov i stillingen for, at der bliver ansat et bestemt køn. Det kan eksempelvis være stillingsopslag fra hospitaler eller fængsler.

Det er altså vigtigt at være opmærksom på hvordan selve opslaget formuleres, så der ikke hersker nogen tvivl omkring diskrimination. På den måde undgår man at få myndighederne på nakken.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Overcast Clouds
2
3º - 1º
90%
7.61 km/h
3.75
1.76
lør
3.99
3.36
søn
3.37
2
man