Husk de rigtige klausuler ved ansættelse

Artiklen indeholder reklamelinks

Når din virksomhed ansætter medarbejdere, er der flere klausuler i ansættelseskontrakten, du bør være opmærksomme på.

Klausulerne har til formål at sikre dig og din virksomhed til den tid, hvor du og medarbejderen igen skilles. Derfor er klausuler i dag også mere relevante end nogensinde før – medarbejdere har adgang til meget data gennem virksomheders IT-systemer, og det er samtidigt ikke ”på mode” længere at arbejde i samme virksomhed mange årtier af ens liv.

Herunder får du en oversigt over nogle af de klausuler, du bør overveje i din virksomhed.

Konkurrenceklausul

En konkurrenceklausul forhindrer en tidligere medarbejder i at tage ansættelse i en konkurrerende virksomhed eller en konkurrerende stilling. Det betyder, at din ansatte ingeniør ikke på ny må gå ud og arbejde som ingeniør eller i en ingeniørvirksomhed.

Du skal typisk betale en sum penge, halvdelen af lønnen, i den tid, konkurrenceklausulen løber. Der er derfor tale om en relativt dyr klausul at have hængende over hovedet på medarbejderen.

Medarbejderklausul

En medarbejderklausul sikrer, at en medarbejder ikke tager sine gamle kolleger med over i ny ansættelse eller egen virksomhed.

Især medarbejderklausuler er vigtige, da en dræning af virksomhedens vigtigste medarbejdere kan slå en virksomhed ihjel. Denne klausul koster sjældent arbejd

Det ses også, at virksomheder aftaler hemmelighedsklausuler virksomheder imellem. Læs mere om det fænomen her.

Hemmelighedsklausul

Er der tale om en betroet medarbejder, kan det overvejes at indføre en hemmelighedsklausul i kontrakten. Denne forhindrer medarbejderen i at tale om virksomhedens erhvervshemmeligheder – det være sig fx kunder, omsætning, forretningsformer o. lign. – både under ansættelse og efter endt samme. Denne er typisk ikke bodsbehæftet.

Bod ved brud

Bryder medarbejderen kontrakten, fx ved at tage ansættelse i konkurrerende firma, at tale højt om virksomhedens bedste kunder eller ved at trække sine gamle medarbejdere over i ny virksomhed, kan denne blive pålagt at betale en bod.

Ofte vil der høre sig en retssag til. Især for IT-baserede virksomheder vil der her være tale om en tung affære, da en IT-ekspert vil være nødt til at foretage en digital bevissikring – en komplet spejling af alle enheder i virksomheden. Det koster både mange penge og stopper midlertidigt virksomhedens drift.

Er der klausuler på ansættelseskontrakten, står du som arbejdsgiver og virksomhed i en stærkere position i forhold til det efterfølgende retsspil.

Undgå problemer i kontrakten

Det er heldigvis meget få ansættelser der ender ud i en sag, hvor tidligere arbejdstager og arbejdsgiver er kørt op i en spids. Når man tager et job, skal det gerne tjene både giver og tager – det er sjældent for at ødelægge virksomheden.

Det er dog en god idé alligevel at have styr på ansættelseskontrakten. De fleste virksomheder kan med fordel få lavet en unikt til dem, der beskytter virksomheden alt efter branche, og bruge denne på medarbejdere fremover. Det koster ikke mange penge at få en advokat til at lave en skræddersyet ansættelseskontrakt til virksomhedens forretningsformer og type af medarbejdere.