Hvordan reagerer en leder, når en ansat får kræft?

Artiklen indeholder reklamelinks

hvordan-reagerer-en-leder-naar-en-ansat-faar-kraeft-703x336

Over 13.000 danskere i den erhvervsaktive alder rammes hvert år af kræft. Når man bliver diagnosticeret med kræft, har det styr betydning for ens hverdag både privat og på jobbet. Situationen kan desuden være svær at tackle som kollega og som leder, da mange bliver nervøse og usikre på, hvordan de skal gribe situationen an, og hvad de skal gøre for at tage bedst mulig hånd om den syge medarbejder.

Lige efter diagnosen

Tiden efter man har modtaget diagnosen er, for mange kræftpatienter, ekstremt uvirkelig. Mange har en følelse af uretfærdighed, og angsten for at dø fylder meget i hverdagen. Mange kræftpatienter har derfor ikke overskud til at gå på arbejde, da frygten for at dø og de mange tanker, der er forbundet med dette, fylder alt for meget i hverdagen. Som leder er det vigtigt at være opmærksom på sin ansatte og give udtryk for en medfølelse og støtte gennem processen. Derudover vil det også være naturligt at sende en form for gave for at vise, at tankerne er hos den syge medarbejder og de pårørende. Eksempler på gaver kan være en buket blomster eller chokolade. Der findes også hudpleje til stråleskader, som kan være nyttigt, hvis medarbejderen skal igennem en strålebehandling på et senere tidspunkt.

Der findes også de kræftpatienter, der forsætter med at gå på arbejde, netop for at få tankerne væk fra den frygt, der hurtigt opstår, når de er derhjemme. Derudover kan det at gå på arbejde også være med til at skabe struktur i hverdagen, som for mange føles som et kaos. Når man går på arbejde glemmer man måske i øjeblikke, at man er syg, og føler at man lever et normalt liv. Det er vigtigt, at man som arbejdsgiver er åben overfor fleksible løsninger, da det kommer både medarbejderen og virksomheden til gode.

Hav en åben dialog

hvordan-reagerer-en-leder-naar-en-ansat-faar-kraeft-aaben-dialog

Når chokket som kræftdiagnosen har lagt sig, er det en god idé at tage en samtale med den syge. Samtalen er vigtigt fordi, at den syge bruger meget tid på at bekymre sig om sit arbejde idet fremtiden virker meget uvis og uoverskuelig. Bekymringen går ofte ud på en frygt for at miste sit arbejde, hvilket kan være svært at rumme, når man som kræftpatient i forvejen har en del andet at bekymre sig om.
Mødet skal derfor handle om fremtiden, og have til formål at lette bekymringerne hos den syge. Det kan være en god idé at gennemgå tidsrammen for den behandling, som medarbejderen skal igennem. Derudover er det en god idé at have eventuel nedsat arbejdstid, fleksible mødetider og sygefravær på mødets dagsorden.

Endeligt er det vigtigt at få et indblik i hvordan medarbejderen ønsker at gribe sin sygdom an. Hvis medarbejderen ønsker at være åben om sin sygdom – også på arbejdspladsen – skal man både som leder og kollega efterleve det, ved at spørge ind til behandlinger, smerter osv. Nogle foretrækker derimod ikke at diskutere sygdommen på arbejdspladsen. Det kan være fordi de ikke ønsker at dele med kollegaerne og lederen, eller fordi de anser arbejdspladsen som værende et frirum, hvor de kan være fritaget for at snakke om den sygdom, der fylder så meget i deres liv lige nu.

Det sidste punkt på dagsordenen bør være økonomi. Det er væsentligt fordi, der i nogle tilfælde er mulighed for støtte i pensionsselskabet ved en kritisk sygdom, som kræftsygdommen jo er.

Som leder er det vigtigt at vise medfølelse og forståelse over for den syge medarbejder. Derudover skal man være god til at skabe en god dialog gennem hele forløbet – også hvis det er langt. Forståelse og en god dialog vil fjerne et kæmpe pres på den kræftramtes skuldre. Nogle kollegaer kan også blive følelsesmæssigt påvirket af situationen, og derfor er det vigtigt, at man som leder sætter tid af til at tale om situationen og give de resterende ansatte mulighed for at dele ud af deres tanker og reaktioner. På den måde er man medvirkende til at situationen bliver bearbejdet på den bedst mulige måde.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Overcast Clouds
7
7º - 6º
91%
6.33 km/h
7.99
6.14
ons
7.18
6.06
tors
6.81
3.85
fre