IT-sikkerheden under pres i danske virksomheder

Artiklen indeholder reklamelinks

De færreste danske virksomheder har fuldstændigt styr på deres IT på trods af, at så godt som alle virksomhederne er dybt afhængige af deres IT for både lagerstyring, kundekontakt, bogføring og slet og ret for at levere deres ydelse.

Hvert år oplever mange virksomheder enten at få hacket deres udstyr, at deres udstyr går ned, at filer bliver slettet og lignende situationer – noget, der kan få store konsekvenser for virksomhedens drift i flere dage og uger.

At få styr på IT-sikkerheden i virksomheden er dog ikke sværere end som så. Her får du 5 simple tips til, hvordan du får et mere solidt fundament for sikkerheden i din virksomhed.

  • Hav styr på backuppen

En server kan brænde ned eller blive oversvømmet – nogle gange er der bare ikke meget at gøre. Hvis uheldet er ude kan skaden begrænses eller helt overses, hvis der er fuldstændigt styr på virksomhedens backup. Vitale dokumenter såsom kontakter, bilag, ordrer, mails og så videre bør sikres i form af backup – hvis ikke dagligt – så i hvert fald ugentligt.

Du kan tage backup helt automatisk med diverse online tjenester, der blot skal bruge forbindelse til internettet, eller med noget så gammeldags som en ekstern harddisk eller en NAS-server. Hellere end backup for meget end for lidt.

  • Antivirus & Firewall

Man kan forhindre de fleste problemer ved at have et godt antivirusprogram og en medfølgende firewall. Overvej et antivirusprogram der opdateres automatisk, således der ikke åbnes huller selv ved nye vira.

De fleste antivirusprogrammer i dag fungerer per abonnements-basis. Et program koster typisk et par hundrede kroner per pc i virksomheden.

  • Hav en IT-sikkerhedspolitik

Har du en eller flere medarbejdere bør disse instrueres i grundlæggende IT-sikkerhedspolitik. Ikke at browse suspekte sider på arbejdscomputeren, at undlade at trykke på links til SKAT og DBA, der er røget igennem spam-filteret, at undlade at bruge det samme password til samtlige tjenester og lignende er med til at gøre det sværere for en eventuel tredjemand at få adgang til systemet.

En ting er at blokere visse typer af websites og at have sanktioner for brud på IT-sikkerheden – noget andet er at få medarbejderne til at forstå formålet med sikkerhedspolitikken og se en fordel ved at leve herefter.

  • Plan for IT-reetablering

Hvis det uheldige skulle ske og en server går ned, hvad sker der så? Er ens firma-website sikret og kan man tilgå mails og kontakter? Og hvis ikke, hvad gør man så, så man hurtig får denne adgang igen?

At have en plan for IT-reetableringen betyder, at man hurtigt kan få IT’en op at køre igen, skulle denne på et tidspunkt gå ned. IT-reetablering bør indeholde punkter om hvorledes de mest vitale funktioner stables på benene igen, så virksomheden ikke stopper med at fungere i den tid det tager at rydde op efter nedbruddet.

      • IT-support

Med mindre din virksomhed har speciale i IT-sikkerhed selv kan den drage fordel af IT-support. Denne kan hjælpe når problemet opstår.

Du kan typisk købe ad-hoc hjælp til en lav timepris. Flere IT-support-virksomheder i Danmark tilbyder klippekortsløsninger med rabat, hvorefter du kan tage et helt eller et halvt klip, når det bliver nødvendigt.

En god IT-support kan være med til at redde dagen i syvende og sidste ende.

De færreste virksomheder har helt styr på IT-sikkerheden. Men det er også de færreste virksomheder, der har råd til ikke at kunne tilgå deres computere i flere dage – det er stof til eftertanke om virksomhedens IT-struktur!

 

 

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Scattered Clouds
7
18º - 6º
90%
1.9 km/h
18.15
13.52
man
19.05
11.74
tirs
21.95
14.2
ons