Kopimaskiner udgør en sikkerhedsrisiko

Kopimaskiner udgør en sikkerhedsrisiko for virksomhederne

Artiklen indeholder reklamelinks

Hacking er ikke et ubekendt begreb for de fleste danske virksomheder – og langt de fleste tager heldigvis også deres forholdsregler for, at dette ikke skal ske.

Ej heller er risikoen for, at en person skal bryde ind på kontoret og stjæle en række computere helt ubekendt. Også dette tages der forbehold mod med ikke alene sikring af kontoret, men også af de individuelle computere.

Men hvad de færreste virksomheder har tænkt over, er hvordan printeren i sig selv også er en potentiel sikkerhedsrisiko. På printerens harddisk, der bl.a. aktiveres i forbindelse med printerkopi, tages der nemlig i teorien en kopi af hvert eneste dokument.

I princippet kopi af alle dokumenter

De færreste ved, at fx en netværksprinter har en harddisk. Det har den dog. Og endnu færre er klar over, at det med lidt teknisk snilde er muligt at genskabe mange af de dokumenter, der er blevet printet ud af printeren, hvis man får fat i denne harddisk.

I teorien bør en virksomhed derfor, såfremt den printer fortrolige dokumenter (og det gør de fleste virksomheder) sørge for at sikre også deres printer. Det kan gøres enten som software, da de første innovative printerproducenter er begyndt at tage deres sikkerhedsforhold, eller som forhindringer i forbindelse med at stjæle printeren – fx at låse den fast i eget rum med videre.

Få tømt harddisken med print- og kopiservice

Det er også muligt at tømme printerens harddisk med jævne mellemrum ligesom det er med en almindelig computer.

Her gælder dog samme problem som i forbindelse med opdatering af software på ens computer. Man får det ikke altid lige gjort.

Mange danske virksomheder benytter sig af såkaldt “print- og kopiservice”. Dette er en ekstern virksomhed, der tager sig af vedligeholdelsen og opsætning af printeren i virksomheden. Denne vedligeholdelse kan også udmærket indbefatte at tømme printerens harddisk for eksempel en enkelt gang om måneden, når print- og kopiservice virksomheden alligevel er ude for at vedligeholde og optimere på printeren.

På denne måde kan virksomheden slippe såvel de vedligeholdelsesmæssige bekymringer som de om sikkerheden for printeren – og derved koncentrere sig om kerneforretning. Danske Bank havde for nogle år siden et slogan, der sagde “Gør det, du er bedst til – det gør vi“. Ved at lade print- og kopiservice virksomheden tager sig af sikkerhed og vedligeholdelse af printeren slippes denne bekymring og tid kan allokeres andetsteds hen.

Kan varetages af professionel IT-ekspert

Benytter virksomheden – som især mange mindre virksomheder – sig ikke af print- og kopiservice vil en IT-sikkerhedsekspert typisk være i stand til at klare opgaven med at tømme printerens harddisk ligeledes.

Afhængigt af printerens producent vil det også være muligt at foretage andre ændringer med henblik på at gøre printeren mere sikker.

I fremtiden vil problemet være mindre, end det er lige nu – printerproducenterne, heriblandt Xerox, er i gang med at udvikle systemer, der skal gøre det umuligt at genskabe det, der førhen er blevet printet på printeren.

Men for nu – og de næste mange år frem – er det en opgave, virksomhederne selv skal tage sig af i stedet for. Og til det kan man med fordel få hjælp enten af en IT-sikkerhedsekspert eller en print- og kopiservicevirksomhed.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Overcast Clouds
19
21º - 17º
84%
7.95 km/h
16.88
13.53
fre
16.88
11.38
lør
16.62
11.74
søn