Roedt-murstenshus

Lang leveringstid på tilstandsrapporter kan forsinke boligsalget

I øjeblikket er der stor forskel på leveringstider for tilstandsrapporter. Det er en udfordring for både ejendomsmæglere, sælgere og købere.

Antallet af ejendomshandler har været stødt stigende de seneste par år. Både år 2020 og 2021 har således båret præg af mange bolighandler, hvor der i år 2021 blev solgt over 112.000 boliger.

I størstedelen af disse bolighandler er handlen gået igennem inden for ganske kort tid, hvilket sætter store krav til både sælger, køber og ejendomsmægler.

Et boligsalg kræver, at flere dokumenter ligger klar til en potentiel køber melder sig, og derfor skal disse også gerne være klar med det samme. Hos mange virksomheder er leveringstiden på disse rapporter desværre ofte lang, hvilket har stor betydning for både køber og sælger.

Stor forskel på leveringstider for tilstandsrapporter

Når en bolig skal sælges, er det bl.a. lovpligtigt at have et energimærke, men lige så vigtigt er det at have en elinstallationsrapport og tilstandsrapport. Selvom en tilstandsrapport ikke er lovpligtig, er den stadig en rigtig vigtig rapport at have for både køber og sælger, når en bolig skal sælges. For rigtig mange købere er tilstandsrapporten det vigtigste dokument, da denne omhandler boligens stand, og de venter derfor ofte på at få tilstandsrapporten i hænderne, inden de går videre i købsprocessen. Både boligsælger og boligkøber har brug for en tilstandsrapport. Sælger har brug for at få tilstandsrapporten udarbejdet for at kunne blive fritaget for sit 10-årige mangelansvar. For køber giver tilstandsrapporten vished om boligens stand og giver samtidig køber muligheden for at kunne tegne en ejerskifteforsikring.

Der er i øjeblikket et stort fokus på netop tilstandsrapporter grundet de mange boligsalg de seneste par år. Det betyder også, at der er stor forskel på, hvornår du kan få leveret din tilstandsrapport hos de virksomheder, der tilbyder rapporterne, hvor der kan gå op til et par uger. Den lange leveringstid på tilstandsrapporter er en stor udfordring for både køber og sælger, som står midt i en ejendomshandel og gerne vil afslutte boligsalget/boligkøbet. Købsaftalen kan ikke underskrives og ejendomshandlen kan dermed ikke afsluttes, før tilstandsrapporten og elinstallationsrapporten foreligger. Manglende rapporter og for lang ventetid på levering kan derved forsinke boligsalget og gøre køber utålmodig. Sælgers tålmodighed vil ofte være lidt større i storbyer, da boliger her omsættes med en højere frekvens, hvor det uden for de store byer kan betyde, at der kan gå lang tid før boligen bliver solgt, hvis køber springer fra.

For mange boligsælgere og ejendomsmæglere er det derfor et stort problem, at der kan være op til flere ugers ventetid på tilstandsrapporten og andre vigtige dokumenter. Det kan potentielt medføre, at sælger ikke kan komme videre, samtidig med at køber kan falde fra og finde en anden bolig.

Hurtig responstid på tilstandsrapporter er vejen frem

par giver hånd med sælger af husNår boligen skal sælges, er det altså vigtigt at have alle dokumenterne på plads, inden boligen sættes til salg, eller få tilstandsrapporten leveret så hurtigt som muligt, så dokumenterne er klar, så snart der er en potentiel køber. Dermed mindskes risikoen for at vente flere uger på at få leveret en tilstandsrapport, og samtidig mindskes risikoen for, at en potentiel køber springer fra pga. manglende dokumenter og rapporter.

Også hos den landsdækkende rådgivningsvirksomhed factum2 a/s med base i Horsens opleves det øgede fokus på leveringstiden på tilstandsrapporter, og factum2 er en af de virksomheder, som arbejder med hurtig responstid på tilstandsrapporter. Skal du sælge en bolig, hvor der er brug for at få udarbejdet en tilstandsrapport inden for kort tid, kan factum2 levere en tilstandsrapport inden for 48 timer.

Ifølge direktør, Thomas Bendtsen Nedergaard, er det en af de ting, mange ejendomsmæglere efterspørger, og som der er brug for her og nu:

En hurtig responstid på tilstandsrapporter gør, at både ejendomsmægler og sælger kan komme hurtigt videre med salg af boligen til gavn for både boligsælger- og køber. Derfor har vi et fokus på at kunne levere tilstandsrapporter inden for kun 48 timer, såfremt der er brug for det i en hurtig bolighandel.

En hurtig levering af tilstandsrapporter og andre vigtige dokumenter kan således have stor betydning for et boligsalg. Når alle rapporterne foreligger når den interesserede køber er der, kan handlen hurtigere gennemføres, og både køre og sælger kan komme videre.

Hav rapporterne klar inden boligen sættes til salg

Det stigende antal ejendomshandler de seneste par år betyder, at du hos mange virksomheder kan opleve at komme til at vente på din tilstandsrapport. Hvis du overvejer at sætte din bolig til salg, kan det være en fordel at få udarbejde de forskellige rapporter, herunder energimærkning, elinstallationsrapport og tilstandsrapport, inden boligen sættes til salg hos en ejendomsmægler. Når de forskellige rapporter ligger klar, kan du være på forkant, når en interesseret køber melder sig. På den måde kan du og ejendomsmægleren nemmere få en handel i hus, da køber dermed ikke skal vente længe på at kunne skrive under.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Few Clouds
2
7º - -1º
93%
2.86 km/h
6.84
1.69
man
9.3
0.56
tirs
9.65
2.15
ons