Slettet data er ikke altid tabt

Artiklen indeholder reklamelinks

Slettet dataDu har lige trykket på “Delete” ved et uheld, og bander nu ad computeren – men husker så, at du jo kan gendanne dine filer fra papirkurven eller, hvis du er heldig, bare trykke Ctrl + Z på din computer.

Sådan er det med små og simple filer, men det er faktisk også tilfældet, hvis du decideret har forsøgt at slette dine spor.

Det fortæller IT-ekspert John Nielsen fra IT-virksomheden Nielco IT baseret i det østjyske:

“Får jeg harddisken til behandling, kan jeg være heldig at genskabe meget af den data, den tidligere ejer ellers har forsøgt at slette” og fortsætter:

“Det kan være nyttigt fx i forbindelse med politiarbejde eller, oftere for mit vedkommende, i forbindelse med en retssag”.

Digital bevissikring afgør retssagen

John Nielsen har tidligere været indkaldt som IT-ekspert i en retssag, hvor han blev sendt ud for at foretage en digital bevissikring ved en af de deltagende virksomheder:

“En digital bevissikring betyder, at jeg spejler alt virksomhedens IT-udstyr. Jeg tager altså en kopi og ligger det over på mine harddiske, jeg herefter opbevarer”.

Det er ikke altid at materialet sikret i en digital bevissikring faktisk ender med at blive brugt til den faktiske retssag. Det skal en dommer ofte tage stilling til først måneder efter. Men sikringsakten foretages tidligt for at forhindre, at eventuelt bevismateriale bliver slettet af en af parterne.

“Lægger du bare noget i papirkurven, er det nemt at genskabe, og det kan også lade sig gøre, hvis du tømmer papirkurven” fortæller John Nielsen og konkluderer:

“Der skal mere til”.

Magnetspoler ved døren

I Danmark ses det ikke så ofte, men i USA er politiet vant til at arbejde med IT-kriminelle i en lidt anden skala.

Det er den slags, der har en magnetspole sat på siden af harddisken, og som kan tændes ved et enkelt tryk på en stikkontakt ved siden af døren. Og det virker:

“Har nogen haft en magnet forbi harddisken, er der ikke så meget at gøre. Så vil jeg næsten hellere have, at de har forsøgt at brænde den, trampe på den, drukne den eller noget i den stil” forklarer John Nielsen.

De færreste retssager i Danmark er dog af den kaliber. Oftest er der tale om en simpel digital bevissikring i en mindre virksomhed for at sikre gamle e-mails, dokumenter og så videre, der har betydning for retssagen.

Den retssag, hvis emne ofte kan være brud på en konkurrenceklausul, medarbejderklausul, tavshedsklausul, varemærkebrud, markedsføringslovsbrud, piratkopiering eller lignende.

“Det kunne være ’sjovere’, men for det meste er der tale om ret tørre sager, hvor vi skal ud at sikre kopier af alt digitalt materiale” afslutter John Nielsen.

Et godt juridisk fundament stiller en godt

Ikke alle danske virksomheder – især ikke de mindre – er klar over det, men et godt juridisk grundlag kan være med til at sikre ens virksomhed. Især i en efterfølgende retssag, hvis der ikke har været helt styr på tingene fra starten af. Upræcise kontrakter er at bede om senere problemer.

Det betyder, at man som virksomhed skal skrive nogle gode ansættelseskontrakter, at medarbejderne skal være klar over politik i forhold til sikkerhed og udveksling af informationer, at varemærker skal beskyttes og en række andre faktorer. Du har mulighed for at få hjælp bl.a. af det lokale Væksthus og ved offentlige initiativer som iværksætterugen Uge47 i efteråret.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Few Clouds
2
7º - -1º
93%
1.87 km/h
6.84
1.69
man
9.3
0.56
tirs
9.65
2.15
ons