Oekonomisk risikovillighed

Økonomisk risikovillighed kan afgøre din boligform

Artiklen indeholder reklamelinks

Der er en del forskellige ting at overveje, når du skal ligge dig fast på hvilken boligform, du skal vælge, bl.a. hvor mange penge, du tør sætte på spil.

Leje, andel eller ejer. Der er flere muligheder, når det kommer til, hvilken boligform man foretrækker. Der er fordele og ulemper ved alle tre. En af de ting, der kan spille en afgørende rolle er forudsigeligheden. Jo mere styr man har på din egen indkomst og på sit arbejdsliv i det hele taget, jo bedre rustet er du til at løbe nogle økonomiske risici. Omvendt kan det være rart at have fuldstændig styr på sine udgifter, hvis du er mindre sikker i dit job, eller hvis din indtægt variere fra måned til måned.

Vælger man at bo til leje er man fri for en masse ansvar, og er ”kun” forpligtet til at betale sin husleje og eller holde boligen i nogenlunde stand. Alt hvad der dertil kommer af forsikringer, renovationer osv. hænger i langt de fleste tilfælde på udlejerens skuldre, og dermed har du ret godt styr på dine fast boligudgifter.

På den anden side kan man lidt populært sige, at det er penge direkte ud af vinduet at bo til leje. Dette er selvfølgelig en sandhed med kraftige modifikationer. Essen af dette udsagn er, at man ikke får noget afkast på sine penge, når man bor til leje. Der er ingen risiko for at miste mere end det, man betaler for at bo. Til gengæld får man med sikkerhed heller ikke penge tilbage. Så selvom du ikke har meget risiko er lejeløsningen en konstant udgift.

Ejerboligen kræver risikovillighed

At det altid er en god ide at sætte penge i mursten er en gængs opfattelse. Og der kan også være en vis portion sandhed i det, men det er ikke nødvendigvis hele sandheden. For mens man som lejer konstant mister penge, kan man som ejer være så heldig, at man kan tjene penge på sin ejendom.

Der er dog lidt flere krav til dig, hvis du vil være boligejer. For de fleste mennesker kræver det, at en bank eller kreditforening er villig til at give dig et lån. Får du dette bevilget skal gælden naturligvis tilbagebetales, og her får du ligesom lejeren en fast månedlig udgift. Denne kan dog være lavere end det, du ville give for at leje. Der er dog en række andre udgifter, du skal tage højde for. Som tidligere nævnt er det blandt andet forsikringer, renovation og lignende. Som ejer er ejendommen nemlig udelukkende dit ansvar, og derfor er det også dig der skal finde tegnebogen frem, hvis der skal laves noget om.

På den positive side kan man sige, at en ejerbolig ikke bliver ved med at være en udgift. Den dag du har tilbagebetalt dit lån, forsvinder din månedlige udgift. Dermed kan du få en del flere penge mellem hænderne, når huset er betalt. Samtidig kan du være heldig at sælge din bolig til flere penge end det, du oprindeligt selv gav for den. Dermed kan du have held med din investering og faktisk få en fortjeneste ud af at købe. Dog er der også den risiko, at du ender i en situation, hvor du er tvunget til at sælge til en lavere pris, og at du dermed taber en del af din investering. Da boligmarkedet kan være svært at forudse, er det en risiko, du skal være villig til at løbe, når du køber bolig.

Mellemvejen hedder andelsbolig

Andelsboligforening

En tredje løsning kan være en andelsbolig. Lidt forenklet kan man sige, at du får lidt af begge verdener med en andel – på godt og ondt. Typisk vil det være betydeligt billigere at købe en andel end en ejerlejlighed. Men som navnet antyder, skyldes det, at du ikke køber en lejlighed, men en andel af den ejendom, som andelsboligforeningen ejer. Du bliver med andre ord en del af den investering, som andelsboligforeningen har lavet ved oprettelsen.

Ligesom ved leje betaler du en månedlig udgift til boligforeningen, når du flytter i andel. Denne udgift går til fælleskassen, som udover at blive brugt til at afbetale på foreningens lån og går til vedligehold af ejendommen. Dette betyder, at der pludselig kan ske en stigning i den månedlige udgift, hvis der pludselig skal skiftes tag, vinduer eller renoveres murværk. For at forhindre dette blev der i år vedtaget en lovændring, der gør det til et krav, at der skal være en vedligeholdelsesplan i en andelsboligforening. På den måde er foreningen tvunget til at lægge en plan for vedligeholdet af ejendommen, og derfor burde man undgå de store uforudsete udgifter.

Risikoen ved en andel ligger i foreningens økonomi. Hvis foreningen har et tårnhøjt lån kan du risikere at ende i den situation, at din andel i sidste ende bliver mindre værd, end det du købte den for. Du taber derfor på den investering, du lavede i første omgang. Og selvom det ofte vil være en mindre beløb end hvis du havde købt en ejerbolig, er risikoen i høj grad ude af dine hænder. Du kan med andre ord ende i den situationer, at du taber penge, fordi andre mennesker forvalter dine penge dårligt.

Der er altså både fordele og ulemper ved de forskellige boligformer, som man skal have med i sine overvejelser, når man er på boligjagt.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Scattered Clouds
7
18º - 6º
90%
1.9 km/h
18.15
13.52
man
19.05
11.74
tirs
21.95
14.2
ons