Artiklen indeholder reklamelinks
Der kan være mange forskellige omstændigheder, der gør, at man skal flytte. Det kan være alt lige fra familieforøgelse, at man bliver skilt eller hvis man får arbejde i en anden by. Uanset hvad følger der mange omkostninger med, når man skal flytte. Omkostningerne kan blive lavere hvis man eksempelvis finder køberen selv, da man så ikke skal betale salær til en ejendomsmægler, men hvad er det egentlig salæret går til? Bliv klogere her i artiklen.
På trods af at ejendomsmæglersalæret er faldet i de seneste år, udgør det stadig en stor del af de samlede omkostninger, der opstår, når man skal sælge sit hus. Der er ikke nogen fast pris når det kommer til ejendomsmæglersalær. Prisen bliver fastsat på baggrund af husets pris, omsættelighed og konkurrencesituationen i det lokale område, hvor huset er til salg. Der findes dog stadig nogle ejendomsmæglere der har et standardgebyr og kombinerer det med en bestemt procentdel af husets pris. Et standardgebyr vil typisk være i omegnen af 70.000 kroner inklusiv moms.
Som sælger er det dog muligt at forhandle om salæret. Det kan være en god idé enten at hente tilbud for flere ejendomsmæglere, så man har et sammenligningsgrundlag. En anden løsning kan være at alliere sig med en køberrådgiver, der kan rådgive i alt det praktisk omkring et hussalg. En køberrådgiver er ofte en anden ejendomsmægler, der sidder på sælgers side af bordet, og hjælper sælgeren med at komme udenom alle tænkelige fælder, der kan være i forbindelse med et hussalg.
En del af det man betaler i ejendomsmæglersalær går typisk til markedsføring af boligen på nettet, i aviser og på sociale medier. Normalvis vil man kunne vælge forskellige typer af markedsføringspakker, der inkluderer noget forskelligt og dermed også har forskellige prissatser. Hvis man som sælger vurderer, at man har en bolig, der er forholdsvis nem at sælge, kan det være en fordel at spare nogle penge på den post, og vælge den mindste markedsføringspakke.
Nogle sælgere vælger dog også helt at fravælge markedsføringen fra ejendomsmæglerens side, og står dermed selv for al markedsføring. Gennem sociale medier har man nemlig som privat en god platform hvorpå man kan nå ud til et stort netværk i lokalområderne.
Nogle ejendomsmæglere kan af den årsag tilbyde en ordning hvor de står for vurderingen og papirarbejdet, mens salgsindsatserne gøres af sælgeren. Salgsindsatsen indeholder blandt andet markedsføring og fremvisning. Gennem en sådan ordning opnår sælgeren et betydeligt billigere ejendomsmæglersalær.
Det Runde Hus i Randers er blot en af mange ejendomsmæglere, der benytter sig af konceptet ”solgt eller gratis”. Konceptet betyder, at sælger kun skal betale ejendomsmæglersalær, såfremt huset bliver solgt.
Solgt eller gratis konceptet er naturligvis en sikker ordning for sælger, da man er sikker på ikke at skulle investere i noget, som man principielt ikke får noget ud af. Omvendt skal man, hvis huset ikke bliver solgt, ud at finde en ny ejendomsmægler, hvilket både kan være omkostningsfuldt og besværligt.
Det Runde Hus har desuden en ejendomsmægler i Randers, der er autoriseret køberrådgiver, som man altså kan alliere sig med, hvis man er i tvivl om papirarbejdet, priser og andet praktisk i forbindelse med et hussalg.