Servere på speed – SSD’en gør sit indtog

Artiklen indeholder reklamelinks

De gamle SAS-harddiske er ved at blive skubbet ud af de danske datacentre til fordel for moderne SSD’er. Tidligere har blot prisen holdt de to fra hinanden, men billige SSD’er presser nu markedet for datalagring.

En flashdrevsharddisk, SSD – Solid State Disk – har mange fordele over en almindelig harddisk i forhold til IT-drift.

En er, at en SSD er langt sværere at slå ihjel end en almindelig harddisk. Fysisk er den stærkere og kan klare, at man bærer rundt på den, mens den er aktiv – noget, en almindelig harddisk hurtigt kan brække nakken på. En SSD er også stødresistent, skulle men gå så vidt som at tabe ens harddisk ned i gulvet.

Derudover er en SSD både langt mindre og mere støjvenlig end en regulær harddisk. Et IT-driftscenterdatacenter kørende på SSD-diske som det eneste vil være markant mere støjsvag end et moderne datacenter, der mest af alt kan lyde som en sand tornado.

Den helt store fordel ved at gå fra SAS-harddiske til SSD-diske er dog hastigheden. En SSD er mange gange hurtigere end en gammeldags harddisk og SSD’er bliver blot mere og mere effektive for hvert eneste år, der går. IT-driften vil helt konkret gå hurtigere.

Vil med tiden helt erstatte harddiske

Det er svært at forestille sig, hvad der skulle forhindre SSD’er i på langt sigt helt at overtage SAS-diskens rolle i det moderne datacenter. Når først prisen ryger tilpas langt ned, er der ingen argumenter for at opretholde et datacenter med en gammeldags teknologi.

For et årti siden skete det samme med magnetbånd og harddiske – SAS-harddiske blev efterhånden så billige, at de kunne erstatte magnetbånd som lagring i store datacentre.

Harddiske dog ikke overflødige

Det bør dog også nævnes, at det ikke gjorde magnetbåndene unødvendige af den grund. I dag bruges magnetbånd stadig i datacentre, men det er i stedet til langtidslagring og backup. En sådan lignende rolle kan man forestille sig harddiske overtage på et tidspunkt – eller måske en helt tredje rolle.

Skal være sikker på support

Ud over at prisen på SSD-diske stadig er højere end almindelige harddiske holder én ting store datacentre og store virksomheder fra i dag at satse fuldstændigt på SSD’er:

SSD er stadig en relativt ny teknologi, og der opstår nærmest fra uge til uge nye producenter af SSD-diske. Man vil, står man og skal skifte forretningskritiske data fra en lagringsform til en anden, gerne være sikker på at have valgt den rette leverandør til hardwaren. Stabilitet er alfa og omega med IT-drift.

Ligeledes vil man gerne være sikker på, at man kan få den nødvendige support til den nye flashlagringsteknologi, skulle man på et tidspunkt løbe ind i problemer.

Det er muligt at få i dag – og det er et spørgsmål om tid, før end virksomhederne føler sig sikre nok til at foretage det endelige skifte.

SSD’er i datacentre vil fungere som regulær speed – datacentrene vil blive langt hurtigere og vil kunne tåle “flere slag” end på nuværende tidspunkt. De specielle SLC-Nand celler på en SSD kan også lagre 10x så meget information som en anden harddisk, hvilket ydermere skaber meget fremtidssikre diske.

De hurtige SAS-harddiske vil dø først, da prisen per gigabyte storage her er højere end med en almindelig SAS-harddisk. Eksperter forudsiger, at langsomme harddiske og SSD’er vil dele tronen i lang tid forinden SSD’erne vil tage det endelige hug og for alvor overtage teten som tier 1 storage i danske datacentre.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Overcast Clouds
19
21º - 17º
84%
7.95 km/h
16.88
13.53
fre
16.88
11.38
lør
16.62
11.74
søn