Er det mest rentabelt at købe eller lease sin næste bil?

Skal du lease eller købe din næste bil?

Artiklen indeholder reklamelinks

Er det mest rentabelt at købe eller lease sin næste bil?I USA bliver mere end hver 4. nye bil solgt til leasing – og det tal er stigende. Udviklingen er ikke helt den samme i Danmark, men som altid er vi kun nogle år efter amerikanerne. Alt taler altså for leasing – men selvom det er smart, så er det ikke nødvendigvis den rigtige løsning for alle. Her får du vores råd til at vælge mellem leasing og køb.

1: Kend dit behov

For at vurdere, om du skal vælge leasing eller køb, er det en god idé at afdække dit behov på forhånd. Hvor mange kilometer kører du om året? Kører du mere i en bestemt periode af året (sæsonbetinget kørsel)? Er det til privat kørsel eller erhverv? Er det chefens eller medarbejderens bil? Skal bilen have alt det nyeste udstyr?

Afhængigt af dine svar, ved du allerede nu lidt mere om dit behov, og er dermed lidt nærmere et svar. Hvis bilen, du er på udkig efter, skal køre mange kilometer om året, er det måske for dyrt at lease den, men det kan også være billigst at lease den. Hvis bilen stort set stort stille i den ene halvdel af året, er det måske smart at få en flex-leasingaftale.

2: Kend dit budget

Ligesom du skal kende dit behov, er det også en god idé, at du kender dit budget i god tid. Det gode ved leasing er, at der er mulighed for at lave nogle aftaler, der gør den månedlige ydelse næsten 100 % forudsigelig, når man ser bort fra benzinforbruget, der kan være svært at regne ud, hvis man ikke kender sit kørselsbehov.

Hvis du har et meget stramt budget, hvor udsving i de månedlige udgifter er hårde ved økonomien, kan operationel leasing være enormt smart. Ligeledes kan det for nogle bedre betale sig at købe bilen. Det giver nogle højere udgifter i starten, og regnskabsteknisk kan det også være lidt hårdere ved resultatet, men til gengæld ejer man selv sin bil, og det medfører også nogle fordele.

3: Find en god forhandler

Nogle bilhuse tilbyder både leasing og salg af biler. Er det en god forhandler, vil du få oprigtig vejledning om, hvad der er det mest optimale i lige præcis din situation. Et leasingselskab kan forventeligt være lidt farvede i deres rådgivning, og det kan blive dyrt at stole på nogen, der vil sælge dig en dyr løsning, hvis du ikke har god grund til at have tillid til deres rådgivning.

Finder du en god og ærlig forhandler af begge valgmuligheder, kan du være mere sikker på at få en oprigtig rådgivning i dit valg. Har du ikke en sådan forhandler i nærheden, kan du i stedet ty til din bank for rådgivning. De kender alt til mulighederne for leasing og køb, og kan derfor guide til det rigtige valg, så din likviditet er bedst muligt styrket.

Det er desuden vigtigt at holde øje med, om den forretning, man indgår en leasingaftale med, har en solid baggrund. Soliditet er uhyre vigtigt for et leasingselskab, da markedet for leasing vokser så enormt meget. Det betyder nemlig, at udbyderne er mange, og mange af dem er relativt nystartede, og går de konkurs, har du pludselig ingen bil. Det er farligt!

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Few Clouds
2
7º - -1º
93%
1.87 km/h
6.84
1.69
man
9.3
0.56
tirs
9.65
2.15
ons