Artiklen indeholder reklamelinks
Design har altid været en af vores fremmeste eksportvarer. Det har især været gældende for lamper. Hvor producenter som Arne Jacobsen og Le Klint i lang tid har præget udviklingen.
Men det er langt fra de eneste virksomheder, der sætter Danmark på verdenskortet i lampedesign-regi.
Frandsen Lightning er en ”nyere” virksomhed fra blot 1968, men det er lykkes på de knap 50 år at gøre Frandsen lamper til en designvare næsten i samme klasse som de førnævnte – hvis ikke efterhånden samme klasse.
Frandsen adskiller sig dog fra de andre ved ikke alene at lave designs, der produceres og sælges i butikker. De tager også specialopgaver ind i som udenfor Danmark. Denne artikel fra Berlingske fortæller hvordan det bl.a. er tyske hoteller, der er begyndt at købe Frandsen lamper. Både de, der sælges til alle og specialdesignede.
Den danske virksomhed har modtaget bestillinger ned til blot en enkelt lampe – men denne lampe kan til gengæld koste mange hundrede tusinde kroner at producere. Hvis et hotel bestiller en lampe vil lampen komme i centrum i foyeren, hvor alle gæster kommer igennem.
Det giver mening for hotellet at investere i, da belysningen er et af de mest væsentlige parametre for at vælge et hotel, samtidigt med at hotellet har mulighed for at distancere sig fra konkurrenterne ved at investere i design. En lampe til mange hundrede tusinde kroner ligner ikke en almindelig lampe og det vil der blive lagt mærke til fra gæsternes side. Lampen i sig selv bliver en attraktion, der underbygger resten af hotellet.
Også andre virksomheder kan bestille så markante lamper, ligesom der er et mindre marked for meget velhavende privatpersoner i udlandet.
I artiklen fra Berlingske fortæller Frandsen Lightnings topdirektør, Benny Frandsen, hvordan dansk designs omdømme generelt har været med til at åbne nogle døre for virksomheden ude i verden.
I det hele taget går de danske producenter af designerlamper ind i en spændende tid, da den recession der har præget den vestlige økonomi over de senere år ser ud til at være overstået igen. Der er vækst i antallet af jobs og især det tyske marked buldrer derudaf. Det giver mulighed for at danske virksomheder i stigende grad kan eksportere varer til det tyske marked som fx Frandsen Lightning gør med deres designerlamper.
Det er noget hele samfundet kommer til at nyde godt af – for den nuværende regering har det været en af de højeste prioriterer i hele regeringsperioden at give gode rammer for at danske virksomheder kan øge deres eksport af varer til andre lande. I forhold til dansk eksport er svinekød stadig det største, men design har også i lang tid været en af vores mest anerkendte eksportvarer.
Frandsen Lightning laver udover egne kollektioner og specialbestillinger også produktion af lampeserier, der sælges til kæder som Ilva og Idémøbler, der sælger lamperne som deres egne. Har du derfor købt en lampe i en af Danmarks større møbelkæder kan det meget vel være, den er produceret på Frandsen Lightnings produktionsfaciliteter i jyske Horsens – og så har du også et stykke dansk eksporthistorie hængende i stuen.