Store retssager giver arbejde til IT-specialister

Artiklen indeholder reklamelinks

Digital bevissikring - retsagerStore retssager koster de implicerede parter rigtigt mange penge, tid og kan være en udmattende affære.

Men det er ikke så skidt, at det ikke er godt for noget. Det giver nemlig arbejde til IT-specialister over hele landet.

En af disse er John Nielsen fra østjyske Nielco IT. Han har bl.a. været brugt som IT-ekspert / IT-sagkyndig i en sag, der forudsatte digital bevissikring.

“Jeg var ude at spejle en hel virksomheds IT-udstyr for at sikre beviser til den senere retssag, og det er bestemt ikke nogen lille opgave, i en sådan mellemstor virksomhed” fortæller John Nielsen til Erhvervsnyhederne.dk og fortsætter:

“Sådanne sager kan være med til at give beskæftigelse til mange dage og eventuelt endnu mere, kaldes man ind som ekspert til den faktiske retssag”.

Digital bevissikring til den senere retssag

Formålet med at lave en såkaldt “digital bevissikring” er senere at kunne bevise, en given overtrædelse er sket. Det kunne fx være en medarbejder, der prøvede at lokke kolleger med ud af virksomheden i strid med en medarbejderklausul eller en medarbejder, der talte ud af erhvervshemmeligheder til konkurrenterne.

Her foretages der en komplet spejling (kopiering om man vil) af al IT i virksomheden for senere at bevise, forbrydelsen skete.

Det vigtige med en sådan digital bevissikring er, naturligvis, at den foretages meget tidligt i processen, så de implicerede ikke har mulighed for efterfølgende at slette deres spor.

“Det er ikke altid, den digitale bevissikring ender med at blive brugt, men den skal foretages tidligt i processen af sikkerhedshensyn” bekræfter John Nielsen.

Virksomheden kan arbejde videre

Efter at John Nielsen har været ude i en virksomhed og spejlet alt udstyret, har virksomheden mulighed for at arbejde videre, som om intet var hændt.

Skulle IT’en beslaglægges for senere at kunne blive brugt som bevis, ville dette effektivt slå virksomheden ihjel fra den ene dag til den anden – hvilket ingen naturligvis har interesse i.

Det undgås ved at kopiere udstyret og derved lade virksomheden benytte det originale udstyr. På den måde ender virksomheden heller ikke med at bøde, skulle den ende med at vinde den igangsatte retssag.

Ikke alle sager når frem til en dommer

Det er ikke altid bevismaterialet sikret ved en digital bevissikring overhovedet må bruges.

Men lige så ofte ses det, at der indgås et forlig forinden sagen nogensinde kommer for en dommer.

På denne måde har begge parter mulighed for i ro og mag at finde frem til en løsning – en løsning, begge kan overleve. At lade sagen gå til en dommer er med stor risiko for, at en part taber ikke alene sagens genstand, men også alle omkostningerne forbundet hermed. Det kan, ligesom beslaglagt IT, være med til at slå en virksomhed ihjel.

Den danske advokatbranche nyder efter et par år med afmatning i sagstilgang godt af, at den danske økonomi igen er ved at komme i gang – og de flere sager, der her følger med som en naturlig reaktion. Tidligere i 2013 blev det omtalt bl.a. i Berlingske, hvordan nogle af de store advokatfirmaer ganske ulig tradition har været inde og fyre advokater simpelthen fordi, der ikke var sager nok til dem at tage sig af.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Scattered Clouds
7
18º - 6º
90%
1.9 km/h
18.15
13.52
man
19.05
11.74
tirs
21.95
14.2
ons