Sunde medarbejdere producerer mere

Artiklen indeholder reklamelinks

På en 37-timers arbejdsuge er der stor forskel på, hvor meget to personer producerer – hvor meget en person bruger på faktisk arbejde, effektiv arbejdstid, og hvor meget der bruges på unødvendige møder, frokost, rygepauser og slet og ret manglende koncentration.

Der er derfor mange penge på spil i en given virksomhed i forhold til at få medarbejderne til at yde blot en brøkdel mere – det kan ende med at blive mange penge set over en hel ansættelsesperiode.

To af måderne, hvorpå virksomhederne kan hjælpe deres medarbejdere med at producere det optimale på arbejdspladsen er i forhold til hhv. kost og motion.

Sund kost skaber produktivitet

En frokost bestående af hurtige kulhydrater og sukker – fx kage og cola – giver en hurtig stigning i blodsukkeret, hvorved den givne medarbejder yder mere, men det blot i få minutter. Herefter falder blodsukkeret igen og kroppen ønsker mere sukker og kulhydrater. Den kan være en svær cirkel at slippe ud af – en, der kan ende ud i bl.a. vægtøgning og manglende energi til arbejdet.

Af hensyn til koncentrationen bør man tilsigte en kost, der lader blodsukkeret fungerer på et stabilt højt niveau hele arbejdsdagen. Det betyder, at cola er bandlyst, da sukkeret skaber en hurtig stigning her og nu, men et stort fald senere hen.

Det betyder samtidigt, at hurtige og tomme kulhydrater, som pasta og hvidt brød, ligeledes bør undgås.

Til gengæld skaber brune ris, fuldkornspasta, kylling, grøntsager og frugt et stabilt højt niveau hele dagen – et niveau, der er en forudsætning for at yde sit ypperste.

Motion skaber en stor forskel

Ligeledes skaber motion en stor forskel i koncentrationen. Det gør medarbejderen i stand til at arbejde længere tid ad gangen med højere koncentration samtidigt med, at medarbejderen vil opleve generelt bedre humør som følge af de endorfiner, der bliver frigivet i forbindelse med motion.

Motion er ikke på samme måde nødvendigt som kost for at få den daglige arbejdsdag til at hænge sammen, og det skaber ekstra udfordringer, da virksomheden herved ikke lige så nemt kan klemme det ind. Du skal nok overleve uden motion – sådan forholder det sig ikke med kost.

Flere ting kan dog overvejes.

En mulighed er at sponsorere elcykler til medarbejderne. Danmark er generelt – udover vejret – et meget cykelvenligt land med gode cykelmuligheder i alle de store byer. Det er dog både nemmere og ofte hurtigere at benytte sig især af egen bil og også ofte offentlig transport. En del af dette problem kan afhjælpes ved at sponsorere hurtige elcykler til medarbejderne på betingelse af, at de rent faktisk bliver brugt.

Investeringen i elcykler – der kan overvejes leaset i stedet for decideret købt – vil komme tilbage i form af mere koncentrerede og opmærksomme medarbejdere i dagligdagen. Medarbejdere, der er i stand til at producere mere.

En anden mulighed er at sponsorere abonnementer til fitnesscentre til alle medarbejderne. De store fitnesskæder i form af FitnessWorld, Finess DK, Fresh Fitness med flere tilbyder alle gunstige aftaler til firmaer, der ønsker at sponsorere firmaabonnementer til deres medarbejdere.

Med ovenstående mulighed er det også muligt at holde øje med, hvem der bruger deres medlemsskab ekstra og skabe konkurrencer ud fra dette – her med henblik på at øge medarbejdernes incitament til at bruge deres nye fitnessabonnementer.

Det skaber alt sammen bedre medarbejdere – og derved en sundere virksomhed. En sundere virksomhed, der producerer mere.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Few Clouds
2
7º - -1º
93%
1.87 km/h
6.84
1.69
man
9.3
0.56
tirs
9.65
2.15
ons