Tunfangst

Tunfangster åbner for nyt fiskeeventyr i Danmark

Artiklen indeholder reklamelinks

Tunfangst

Den seneste tid er der dukket flere og flere tun op i danske fiskeres net, og noget kunne tyde på, at de store fisk er ved igen at finde sig til rette i danske farvande. Ender tunfiskene med permanent at slå et smut forbi Danmark i sæsonen, kan det åbne nye døre for fiskere.

Dog skal der først aftales fiskekvoter, før fiskere for alvor kan begynde at hive de store fisk i land, men flere fiskere har rapporteret om store stimer.

Især omkring Skagen er der observeret mange tun, og Skagen var også det sted, hvor tunfiskeriet var størst, sidst tunen var en regelmæssig gæst i danske farvande.

40 år siden sidste tunfangst

Det er den blåfinnede tun, der er begyndt at dukke op, og der har været meldinger om fisk, der har været over 3 meter i længden i danske farvande. Tunfiskeri var relativt udbredt i Danmark tidligere i sidste århundrede, men siden forsvandt fisken.

I løbet af 1960’erne var der færre og færre fisk, og det er næsten 40 år siden, den sidste blåfinnede tun blev fanget i Danmark.

Tunfisk er noget af det mest spiste i hele verden, og fiskeri af tunfisk er en industri, der omsætter for omkring 40 milliarder dollars om året.

Ud over tun i forskellige varianter som tunbøffer eller tun på dåse kan tunfisk også bruges til at lave fiskeolie af.

Fra små til store

Fra små til store tun

Der findes flere former for tun, og det er den største af slagsen, der er dukket op i danske farvande. Den mindste art af tunfisk kan blive op til 50 cm lange og veje knap 2 kilogram, mens den blåfinnede tun kan blive godt 4,5 meter lang og veje over 680 kilogram.

Tun bevæger sig i stimer, og det er altså nogle af disse stimer, der er blevet observeret omkring Skagen, hvor mange fisk bevæger sig samlet.

Fisken kan også finde på at hoppe op over vandoverfladen, lidt ligesom de fleste kender det fra delfiner, der også gerne springer op af vandet.

Tunene skal overvåges

For at få en større forståelse af fiskens udbredelse, og om det er realistisk at opsætte fiskekvoter for tun i Danmark, vil DTU Aqua fange 20 eksemplarer af de store fisk for at montere videnskabeligt udstyr på fiskene.

Det udstyr skal kortlægge fiskenes bevægelser og udbredelse for at give et klarere billede af, hvor mange tun der egentlig besøger Danmark.

DTU Aqua er en del af Danmarks Tekniske Universitet, som fokuserer på vandmiljø og akvatiske ressourcer. Instituttet udfører blandt andet forskning og rådgivning, og det er også en bidragsyder til innovation inden for forvaltning af mange emner, der har med livet i og omkring vand at gøre.

Tunfisk kan sælges i Danmark under rette omstændigheder

Selvom der endnu ikke er nogen fiskekvote for tun i Danmark, og det dermed ikke er lovligt at fiske efter tun, er der alligevel omstændigheder, der gør, at nogle tun må sælges herhjemme.

I Hirtshals er der de seneste dage blevet solgt tre tunfisk, og det er altså med dansk lovgivning og EU-lovgivningens velsignelse.

Mens man ikke må fiske efter tun, er det lovligt at fange og sælge tunfisk, hvis det ikke er en fiskers hovedfangst. Det vil sige, at hvis man sætter ud for at fange andre fiskearter, men lander en tun i sit net, er det lovligt at sælge dem.