rekruttering

Undgå fejlansættelser ved rekruttering af ledere, chefer og direktører

Artiklen indeholder reklamelinks

Fejlansættelser koster både tid og penge. Læs her, hvordan du vælger den rette kandidat, når du skal ansætte chefer, ledere og direktører.

God ledelse er en afgørende faktor for en virksomheds eller organisations succes. Rekruttering af den rette chef, leder eller direktør kan derfor også give stor værdi til virksomheden eller organisationen. Omvendt kan et valg af den forkerte chef eller leder have store negative konsekvenser. Fejlansættelser koster både tid og penge, og omkostningerne ved en fejlansættelse kan derfor også hurtigt løbe op i mange hundrede tusinde kroner.

Der er dog flere risici, udover de økonomiske omkostninger, ved en fejlansættelse. Et forkert valg af leder kan betyde dårlig trivsel hos medarbejderne, lavere produktivitet, flere opsigelser, flere sygemeldinger og færre vigtige opgaver, der bliver løst.

Når det kommer til rekruttering af nøgleprofiler som direktører, ledere og chefer for diverse afdelinger, er det dermed vigtigt at finde den helt rette person til stillingen allerede i første ansættelsesomgang. Her er det samtidig vigtigt at ansætte en kandidat, der både har de faglige kompetencer til at kunne varetage stillingen, og som har en adfærd og værdier, der matcher virksomheden, og som passer ind i forhold til medarbejderne.

Undersøg kandidatens faglighed med en case

Medmindre jeres udvalgte kandidat har en imponerende portefølje, der gør, at I ikke har nogen som helst tvivl om, at vedkommendes erfaring og faglige kompetencer gør ham eller hende i stand til at varetage jobbet, kan det være en god idé at undersøge kandidatens faglige viden og kompetencer, inden I ansætter. En måde I kan gøre dette på er ved at gøre brug af en case i rekrutteringsprocessen, som kandidaten skal løse.

Med en case, der har en relevans i forhold til de arbejdsområder, som den kommende chef eller leder vil komme til at varetage, er det muligt at afdække kandidatens faglighed og kompetencer. Dette vil kunne give et større indblik i, om kandidaten besidder de faglige kvalifikationer, der er nødvendige for at bestride jobbet.

Med en case undgår i samtidig som virksomhed at ansætte en person, der bare er god til at tale for sin sag, og som måske i virkeligheden ikke besidder den faglighed eller de kompetencer, som han eller hun giver udtryk for. Med en case eller en anden form for opgave eller test, kan I med andre ord blive klogere på, om ansøgerne har netop de kompetencer og den faglighed, som I efterspørger.

Kandidater-til-lederstilling

Undersøg kandidatens adfærdsstil med en Disc profil

For at finde den rette leder kan det som nævnt også være en god idé at fokusere på kandidatens personlighed, adfærd og værdier for at sikre et godt match til virksomheden og medarbejderne. I forbindelse med ansættelsesprocessen kan det dermed være en god idé at bruge en DISC profil som værktøj til at undersøge kandidatens adfærdsstil.

En DISC profil består af 4 adfærdsstile: D-adfærd, I-adfærd, S-adfærd og C-adfærd, som hver har forskellige karakteristika. De fleste personer har en kombination af to eller tre af adfærdsstilene. Ved at analysere på kandidatens adfærdsstil er det muligt at vurdere, både hvordan kandidaten passer ind i virksomheden og i forhold til medarbejderne, og samtidig om de arbejdsopgaver, som den kommende chef eller leder skal varetage, ligger inden for kandidatens foretrukne adfærdsstil. Hvis de gør det, er der potentiale for et godt match mellem kandidaten og virksomheden.

Husk dog at en DISC profil ikke bør stå alene, men bør følges op med en samtale. Ved den opfølgende samtale er det også muligt at få et bedre billede af, om kandidatens adfærd og personlighed passer ind i virksomheden. DISC profilen, case-processen og den opfølgende samtale kan således tilsammen hjælpe jer med at finde den rette kandidat til leder-, direktør- eller chefstillingen.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Clear Sky
11
12º - 5º
68%
10.71 km/h
8.13
4.7
man
9.54
4.05
tirs
9.01
2.54
ons