5 timer og 11 minutter

Artiklen indeholder reklamelinks

Den gennemsnitlige amerikaner bruger hver eneste dag 5 timer og 11 minutter på at se fjernsyn (kilde: The $ 100 Startup[1] s. 481).

Og det værste ved sådanne statistikker er, at der altid er nogle, der ligger væsentligt over de 5 timer og 11 minutter og derved trækker i den forkerte retning.

De færreste danske erhvervsledere og selvstændige ser fjernsyn 5 timer og 11 minutter om dagen. Hvis de gjorde de, ville deres virksomheder ikke vokse alene af den grund, at de slet ikke investerede nok tid i den.

Men selvom vi i Danmark – for så vidt angår folk med ansvarsfyldte jobs og selvstændige især – bruger langt mindre tid foran fjernsynet, er vi på andre områder dårlige til at skære spildtid væk.

Havearbejde

Et eksempel herpå er havearbejde. Med mindre, at man nyder at sidde og nykke med lidt blomster og ukrudt kan dette for mange husejere i Danmark være en stor kilde til tidsspilde.

Men med en mindre investering er det muligt at slippe af med meget af arbejdet.

I stedet for selv at stå for at slå græsset hver eneste søndag eftermiddag, kan man betale en dreng i nabolaget 100 kroner for at gøre det samme. Drengen bliver glad og man har sparet en time eller to, man kan bruge på andre og mere fornuftige ting.

Man kan også investere nogle tusinde kroner i en robotplæneklipper, hvis der ikke er nogen dreng i nabolaget, der har lyst til at gøre det. En moderne robotplæneklipper kan selv køre til og fra opladeren og programmeres til automatisk at slå græsset cirka en gang om ugen uden nogen form for manuel berøring.

Mad

For mange familier fylder mad rigtigt meget. At lave et aftensmåltid til en hel familie kan hurtigt tage en time eller to.

Også her er der andre muligheder, der kan bidrage til at skære megen spildtid væk fra familien og den person, der skal lave maden.

En mulighed er at sørge for at købe ind ved hjælp af Aarstiderne, Bilkas onlineshop, Irmas ditto, Osuma eller lignende – at købe ens madvarer ind online og få dem leveret lige til døren i stedet for selv at skulle gå rundt nede i Netto og vælge varerne ud. Det sparer turen til og fra supermarkedet samt den tid, man ellers skulle bruge på at stå i kø i supermarkedet.

En mulighed er også, som alternativ eller forlængelse af ovenstående tjenester, at hyre en person til at stå for aftensmad til familien et par dage om ugen – en au-pair-pige lignende tjeneste på deltid om man vil. Personen skal her alene stå for at lave aftensmad et par gange om ugen for derved at frigøre tid til familieoverhovedet, der ellers skulle have taget sig af denne opgave.

Transport

Især i de større byer giver det sjældent mening at tage bilen til arbejde – da slet ikke inde midt i byen. I stedet for kan det være hurtigere og i hvert fald forbundet med væsentligt mindre besvær at tage offentlig transport, hvor det tilmed er muligt samtidigt er muligt at arbejde, sidder man fx i toget, da det her er udmærket internetforbindelse over hele landet.

Skal man have det optimale ud af dagen kan investeringen i en god cykel eller elcykel også overvejes. På denne måde får man de aktive minutter hver dag, der holder en skarp og fokuseret på arbejdet.

Bilen repræsenterer en uforholdsmæssig stor investering for en almindelig dansk familie, og der vil derfor også være flere tusinde kroner at spare om måneden foruden de helbredsmæssige fordele (og den stress man undgår ved ikke længere at sidde i kø på vej til arbejde hver eneste dag).

Amerikanerne bruger i gennemsnit 5 timer og 11 minutter foran fjernsynet – og 21 minutter i kø hver eneste dag. Det er en fjerdel af dagen, der bliver spildt. Så slemme er vi ikke i Danmark; men der er dog områder, vi stadig kan forbedre os på.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Broken Clouds
7
10º - 6º
89%
6.18 km/h
5.11
-0.08
søn
4.73
-0.45
man
6.29
-0.62
tirs