Danske virksomheder får advokathjælp til ansættelseskontrakter

Artiklen indeholder reklamelinks

AnsættelseskontraktDen rigtige ansættelseskontrakt forhindrer store problemer senere hen, hvis arbejdsgiver og arbejdstager ikke skilles igen som venner.

Derfor vælger mange danske virksomheder at få hjælp af en advokat til at udforme en ansættelseskontrakt tilpasset dem. Det fortæller Halfdan Timm, ejer af den juridiske portal JUF.dk:

“Vi har set flere virksomheder i 2014 allerede, der ønskede at få hjælp til at lave en kontrakt specielt tilpasset dem, de kunne bruge til fremtidige ansættelser”.

Der er tale om forskellige behov hos de enkelte virksomheder, der ikke dækkes af en standardkontrakt fundet på internettet, der får dem til at søge advokathjælp.

Et eksempel herpå kan være IT-baserede virksomheder, hvor det er vigtigt at markere, at alt hvad medarbejderen skaber hører ind under arbejdsgiverens ophavsret. Den samme klausul er ikke nødvendig, hyrer man hjælp til at stå bag kassen i en fysisk forretning. Men den kan være rigtigt bekostelig at glemme, opstår der først problemer efter endt ansættelse i en IT-virksomhed.

Et andet eksempel er hvor en specifikt tilpasset ansættelseskontrakt kan være nyttig, er de, hvor en medarbejder får lov til at udtale sig på vejende af virksomheden. Denne ret bør specificeres nærmere i kontrakten.

Tvister koster penge og tid

Opstår en tvist mellem en virksomhed og tidligere medarbejdere, kan dette koste både mange penge og lang tid.

Nogle tvister ender i det danske retssystem. Her er det praksis i større sager at kræve beviser sikret i modpartens IT. Hertil er en digital bevissikring nødvendig, hvilket en IT-ekspert skal gennemføre – og denne IT-ekspert skal eventuelt senere bruges som ekspert i sagen.

John Nielsen, IT-ekspert fra Nielco IT i østjyske Hinnerup nær Aarhus, fortæller:

“Alene det at lave en spejling af al virksomhedens IT kan tage rigtigt lang tid, og herefter er der eventuelt dage i retten. Alt i alt kan det løbe sammen til en større regning”.

Aftal mediation og voldgift i kontrakten

Det er muligt at undgå det værste juridiske tovtrækkeri ved i den oprindelige ansættelseskontrakt at indskrive, hvordan eventuelle tvister skal løses.

Ultimativt set kan det være nødvendigt at stille sagen op foran en dommer. Men dette kan gøres i en faglig voldgift, hvis aftalt på forhånd, hvilket både giver nogle fordele i forhold til offentlighed og kan være langt billigere end at køre sagen igennem det almindelige retssystem.

I ansættelseskontrakten kan det skrives, at eventuelle tvister først skal løses ved hjælp af mediation. Det er hvor parterne sætter sig sammen og har en uafhængig advokat – en mediator – til at hjælpe sig med at finde en løsning til gunst for begge parter. Derfor kan sagen føres til faglig voldgift. I ansættelseskontrakten er det også muligt at forpligte begge parter til at deltage loyalt i eventuelle undersøgelser, der måtte være nødvendige for at afslutte en sag.

Juridisk tovtrækkeri hjælper ingen – tværtimod er det skadeligt for virksomheden, da det koster tid, penge og ingen indtægt genererer (tværtimod). Du har som arbejdsgiver mulighed for at forhindre det værste ved at tænke meget over, hvad der står i ansættelseskontrakten om, hvad der sker, ved endt ansættelse og eventuelle tvister forbundet hermed.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Light Rain
4
6º - 3º
89%
2.76 km/h
7.92
0.77
lør
7.23
1.73
søn
7.03
1.9
man