Udkantsdanmark oekonomi

Den økonomiske bedring kommer også til Udkantsdanmark

Artiklen indeholder reklamelinks

Udkantsdanmark oekonomi

Efter at have været ramt af finanskrisen, hvor danskernes økonomi og købelyst tog et gevaldigt dyk, har det de senere år set ud til, at udviklingen er ved at vende. Generelt har økonomien set mere lysegrøn ud i de senere år, og det er positivt.

Det har dog ikke været hele landet, der er kommet med på den udvikling. I det såkaldte Udkantsdanmark har der ikke været samme gang i en af de store indikatorer på økonomien, nemlig boligmarkedet.

De mindre befolkede kommuner har haltet efter kommunerne med de største byer, når det kommer til boliger, men det kan være ved at vende.

I hvert fald er der tegn på, at boligmarkedet er ved at jævne sig lidt ud, så forskellen mellem kommunerne ved de store byer og kommunerne med længere mellem hovederne bliver mindre.

Ejendomsmæglerne i de små kommuner mærker udviklingen

Det er tal fra ejendomsmæglerkæden EDC, der peger på en positiv udvikling i dele af boligmarkedet. Nærmere bestemt er det antallet af bolighandler, som peger på en positiv udvikling hos udkantskommunerne.

I 2017 overhalende udkantskommunerne nemlig de resterende kommuner i indekset for bolighandler. Det vil sige, at sammenlignet med 2011, som er udgangspunktet for tallene, er boligsalget stedet mere i udkantskommunerne end i de øvrige.

Selvom en udjævning af udviklingen er normal, siger indehaver af EDC-afdelingen i Assentoft, Ivan Hedegaard, at stigningen i bolighandlerne er hurtigere end normalen. Han tror på, at forklaringen ligger i boligpriserne.

Assentoft er i øvrigt en by sydøst for Randers, og denne EDC-afdeling er ejendomsmægler i Allingåbro, Ørsted og andre byer i Norddjurs Kommune, som er en af de kommuner, der er klassificeret som udkantskommuner.

Priserne er ikke fulgt med salget

Udkantsdanmark huspriser

Som Ivan Hedegaard var inde på, er udviklingen i villapriser endnu ikke vendt på samme måde som salget af boliger er. I de øvrige kommuner nåede priserne efter et dyk fra 2011 op på samme niveau i 2015, og boligpriserne lå i 2017 cirka 15 procent over 2011-niveau.

Villapriserne i udkantskommunerne tog godt nok et lille hop i løbet af 2011, men hurtigt faldt de også, og priserne har endnu ikke kæmpet sig op på samme niveau som i 2011. I 2017, hvor tallene er gjort op indtil, lå priserne cirka 5 procent under 2011-niveau.

Priserne på villaer har dog ligget nogenlunde stabilt over de sidste år, selvfølgelig med nogle udsving, men der kan være en stigning i boligpriser på vej også i udkantskommunerne.

Muligvis tid til en god investering

Overvejer man at købe bolig, kan det altså være nu, der er det bedste tidspunkt i udkantskommunerne, netop fordi vi står med kombinationen af mange salg og en lav pris.

Efterspørgsel er med til at drive en stigning i priserne, og derfor kan der meget vel være en stigning på vej i villa- og boligpriserne i udkantskommunerne, hvor efterspørgslen og salget af boliger stiger hurtigt lige nu.

Ejendomsmæglerne i udkantskommunerne kan altså stå med et godt kort på hånden, når de skal overbevise potentielle kunder om, at det er nu, der skal købes bolig, og det kan meget vel give god mening for køberne også.

Hvis prisstigningerne kommer til at matche dem, vi ser i de mere befolkede kommuner, kan man meget vel ende med at gøre en god investering samtidig med, at man køber et nyt hjem.