RKI og gæld

Der er meget snak om RKI og gæld, men hvad er det egentlig? Læs det her

Artiklen indeholder reklamelinks

RKI og gæld

Det at stå i Ribers betyder i grove træk, at man ikke kan betale sine regninger. Det samme gælder, når vi snakker om at stå i RKI – nok primært fordi RKI og Ribers sådan set er den samme virksomhed.

I dag findes Ribers dog ikke mere, i hvert fald ikke i den form, man tidligere kunne finde virksomheden i. Selvom aktiviteterne stadig findes, har de ikke været under et ’Ribers-navn’ længe.

Den virksomhed, som oprindeligt hed Ribers Kredit Information er nemlig blevet opkøbt af flere omgange.

I dag er aktiviteterne en del af den internationale koncern Experian, der driver registret i dag.

Ribers startede i Silkeborg

Det var Mogens Riber, der i 1971 grundlagde virksomheden Ribers Kredit Information i Silkeborg. Virksomheden fik efterhånden opbygget en database over folk, der skyldte penge.

RKI blev relativt hurtigt kendt, og vendingen, som denne artikel indleder med, blev også tømret fast i det danske sprog. Det at stå i Ribers var en fast vending, som alle kendte, og vendingen er så stærk, at den stadig bliver brugt i dag.

I 1984 blev firmaet opkøbt for første gang, da The Thomson Corporation over tog virksomheden og omdøbte den til RKI Kredit Information.

15 år senere kom virksomheden på svenske hænder, da investeringsfonden EQT købte Ribers og efterfølgende lod Ribers være en del af den nye Nordic Info Group.

Den nye gruppe af virksomheder blev i 2003 købt af Experian, som altså stadig sidder på Ribers i dag.

Inkassosager sender folk til Ribers

Inkassosager ender i RKI

Det er svært at snakke om inkasso, uden at snakke om Ribers – og også den anden vej rundt. Fordi det handler om dårlige betalere, vil Ribers og RKI uløseligt hænge sammen med inkassokrav.

Det er nemlig et krav, at man skal have fået 3 skriftlige rykkere, og man skal være blevet advaret om, at man vil blive registreret i RKI, inden en virksomhed eller organisation må registrere en person i Ribers database.

Det er faktisk også et krav, at man er kunde hos RKI, eller Experian, som det hedder i dag, for at man kan registrere nogen som dårlig betaler hos RKI. Det er de fleste virksomheder og institutioner af en vis størrelse dog.

Derudover er der forskellige krav, der skal være opfyldt, for at man kan registrere en skyldner i RKI, og de krav varierer lidt efter, hvilken organisation man er.

Håndtering af skyldnere er stort

Der skyldes mange penge væk i Danmark, og det er ikke ubetinget en dårlig ting. Eksempelvis er det jo normalt at låne penge til sit hus, og derfor er gæld i sig selv ikke skidt.

Det begynder at blive en udfordring, når det gælder regninger eller afbetalinger, man ikke kan betale.

Derfor er der også ret mange advokater rundt om i landet, der specialiserer i inkasso. Det kan have en stor betydning for de virksomheder, som bliver ramt af dårlige betalere.

En virksomhed har trods alt også brug for en vis likviditet for at fungere, og derfor skal der være et eller andet at gøre godt med på kistebunden.

Dette gælder naturligvis universelt, og derfor kan man som virksomhed også ofte finde en lokal advokat, der kan hjælpe med inkasso. Om man skal bruge en advokat i midten af København eller en advokat i Favrskov, er der hjælp at hente.