Flere unge får nu parfumeallergi

Flere unge får nu parfumeallergi

Artiklen indeholder reklamelinks

Flere unge får nu parfumeallergiEn undersøgelse fra 2011 fra Samvirke viste, at over 30 % af danske unge mente, de havde oplevet en allergisk reaktion til parfume, hårfarve eller andre kosmetiske produkter.

Det tal er ikke faldet siden da og det skaber nu bekymring i flere kredse.

Når først parfumeallergi er opstået går det nemlig ikke væk igen – og det er svært på forhånd at finde ud af, om du er disponeret for en allergisk reaktion overfor parfume eller trygt kan bruge kosmetiske produkter.

Allerede i folkeskolen

Det er især piger, der udvikler parfumeallergi, og for mange sker det allerede i folkeskolen. I de højere folkeskoleklasser er det ikke ualmindeligt for unge piger at starte morgenen med eyeliner og lidt makeup.

Toksikolog Ewa Daniél fortæller til Aftenshowet på DR1 den 17. August 2015, at flere unge får parfumeallergi, fordi vi har flere kontaktflader med de allergifremkaldene stoffer. Det kan være cremer, shampoo, hårvoks og endda hårvoks.

Parfumeallergien har været stigende i en nu lang række år, fordi der bliver brugt flere kemiske stoffer i vores produkter. Stofferne sikrer billigere produkter, der holder længere – men unge piger betaler nu prisen med parfumeallergi.

Har du først fået parfumeallergien – der i øvrigt også er arvelig – vil du reagere, hver gang du bruger shampoo, cremer eller makeup, der indeholder de kosmetiske stoffer. Reaktionen kan være alt fra let rødmen til decideret ubehag og vejrtrækningsproblemer. Parfumeallergien følger med dens indehaver resten af livet.

Hvad kan forældre gøre?

I Aftenshowets udsendelse kommer Ewa Daniél med flere gode råd til forældre, der ønsker at mindske deres børns risiko for at få parfumeallergi.

Det nævnes bl.a., at du som forælder køber mascara uden parfume i, cremer uden farvestoffer og at du køber produkter med mærkningsordninger.

Det gælder også for neglelak. Du kan få parfumeallergi af neglelak, men det vil ofte vise sig ikke omkring fingrene, men i stedet omkring øjnene. Ofte bliver en parfumeallergi, foranlediget af neglelak, diagnosticeret som en pollenallergi i stedet. Ulempen ved dette er, at der ikke sættes ind over for brugen af den neglelak, der har forsaget allergien til at starte med.

Den lette løsning for dig som forælder er at vælge produkter med en af flere ordninger. Du bør bl.a. kende til Svanemærket. Svanemærket er sammen med EU-Blomsten de to officielle miljømærker i Danmark. Hvis et produkt er Svanemærket er det produktet blandt de mindst miljøskadelige og som samtidigt indeholder færrest kemiske stoffer (ofte ingen). Du har mulighed for at købe Svanemærket kosmetik såvel online som i flere fysiske butikker.

Produkter mærket med Svanemærket eller andre mærkningsordninger koster ofte marginalt mere end de produkter, der er proppet til randen med den skadelige kemi. At betale den ekstra pris er dog for de fleste forældre et nemt valg at træffe.

Ewa Daniél gør også opmærksom på, at der for at parfumeallergi skal opstå skal ske direkte kontakt med huden. Derfor kan parfumerede produkter bruges på tøj eller direkte i håret og de uparfumerede samt Svanemærkede produkter kan så bruges direkte på huden.

Sidst, men ikke mindst, skal du som forælder tale med dit barn om hvorfor parfumerede produkter bør fravælges. Du kan selv vælge hvilke produkter du har i dit hjem, men dit barn kan også købe – især, når barnet er voksent og flytter hjemmefra. Gode vaner for resten af livet etableres allerede fra barnsben af og hvis barnet forstår og respekterer årsagen til fravalget af de parfumerede, men veldufteden, produkter, vil barnet også tage denne gode vane med resten af livet.

Allergi ned til 1-års-alderen

Det seneste fokus på parfumeallergi og unge mennesker kommer af, at folkeskolen nu ringer ind igen og de unge piger derfor igen tager makeup på.

Men faktisk får børn ned til 1-års-alderen allergi.

Allergi kan komme fra produkter som tandpasta. Astma-Allergi Danmark spurgte i fjor 1300 danskere om, hvorvidt de troede, der var parfume i tandpasta eller ej. Over halvdelen svarede nej. Men det er der, og det er blot et af mange eksempler på kemi i hverdagen, vi ikke er opmærksomme på.

Parfumeallergi behøver ikke at komme fra en den mest hyppige kilde – deodoranten. Det kan også komme fra ansigtscremen, aftershaven eller måske endda tandpastaen, hvis ens barn er særligt disponeret heroverfor.

De to bedste tips vil fortsat være at købe Svanemærkede produkter samt at være opmærksom på ikke at påføre huden parfumerede stoffer direkte. Selv dette kræver dog, at du som forælder og parfume-bruger er opmærksom på, hvilke stoffer du omgiver dig med til daglig.

Parfumeallergi kan opstå både ved ’meget kemi’ fra et enkelt produkt – eller med små bidder fra mange forskellige produkter. Du er derfor ikke sikker blot fordi, du bruger mindre deodorant end du gjorde før, da din shampoo kan veje op for den mindre brug.

Holdningsskifte – Skal det dufte?

Eksperter påpeger, at vi i Danmark og det vestlige samfund i det hele taget skal vænne os til, at rent ikke behøver at dufte parfumeret.

Ligesom mad ikke behøver salt og peber for at smage godt, behøver noget ikke at dufte for at være rent. Men vi vænner vores smagsløs til at god mad smager salt og at et rent hjem naturligvis dufter rent.

Men hvis vi kan vænne os til at ringene skal dufte, kan vi også vænne os til, at vores hjem og tøj i det daglige ikke dufter af noget – og fjerner vi behovet for konstant parfumering i hverdagen er vi allerede kommet langt.

Over 200.000 danskere lider i dag af parfumeallergi – de fleste er kvinder og tallet er støt stigende år for år. Dette er på trods af, at 81 % af unge godt ved, at parfumerede produkter kan give allergi. Andre undersøgelser viser, at forældre til småbørn er meget opmærksomme på, om de køber parfumerede produkter eller ej, men at denne årvågenhed forsvinder med årene. Det kan være en del af forklaringen på, hvorfor flere især yngre piger og unge teenagere nu får kontaktallergier – er opgaven med at købe uparfumerede produkter overladt til brugeren selv, er risikoen for et ’forkert’ køb sandsynligvis større.