Hvordan er dit indeklima

Hvordan er dit indeklima?

Artiklen indeholder reklamelinks

Hvordan er dit indeklima

Fugt og skimmelsvamp – 2 yderst skadelige problemer, som du bør gøre noget ved med det samme. Indeklimaet i dit hjem skal være optimalt og ikke sundhedsskadeligt. Her kommer nogle tips til, hvordan man kan tjekke sit hjem for disse problemer.

En af de vigtigste faktorer, for at undgå disse problemer er, at huske at lufte godt ud i hjemme – hverdag! Det kan hjælpe på indeklimaet, og vil gøre dit hjem til et sundt og mere trygt sted at opholde sig.

Derfor skal du være opmærksom

Fugt i hjemmetDet er vigtigt at have fokus på, hvordan man har det, når man er der hjemme. Herunder, hvordan er indeklimaet i hjemmet. Er indeklimaet ikke godt, kan det mærkes på kroppen – for det kan være direkte sundhedsskadeligt, på flere forskellige måder, at bo i et hus med fugt, svamp eller radon.

Det kan give diverse gener i både øjne, hals, hoved, allergi og træthed. Og på det mere alvorlige plan, kan det også fremkalde hjerte-kar-sygdomme, kræft og astma.

Det er altså ikke noget at spøge med, dog vil nogle være mere overfølsomme end andre. Ofte er børn mere overfølsomme end voksne, og ældre mennesker er mere følsomme end yngre mennesker. Sådan er det med mennesker – ingen er ens, og derfor vil nogle blive generet mere end andre ved fx træk, for lave- eller høje temperaturer, ved støj og ubehagelige lugte.

Oplever du, din familie eller venner, at være generet af indeklimaet i dit hjem, skal du reagere med det samme.  Det kan være hovedpine hos dig selv og dine gæster, eller en speciel lugt som du ikke selv lægger mærke til, fordi du går i det dagligt.

I starten er generne meget små og banale, men med tiden kan de udvikle sig til forfærdelige og alvorlige problemer. Utilpasheden i dit hjem kan forudsagde, at din nattesøvn,- koncentrationsevne,- og din produktivitet bliver forringet. Derfor skal indeklimaet tages alvorligt med det samme.

Fugt i hjemmet

Kondens på ruderneSmå ting i hverdagen, der efterhånden er blevet en vane eller noget du ikke lægger mærke til. Sådan er det med fugt, lugt og skimmel. Mange har fugt i hjemmet uden at være klar over det, og det kan være farligt.

3 kendetegn ved fugt er: Skimmelsvamp på væggene – Kondens på ruderne – og en dårlig lugt.

Er det 3 ting du kan nikke genkendende til, så skal du have fat i en fugtmåler, eller en specialist der kan komme og måle fugten i dit hjem. For at dit indeklima er sundt og godt skalluftfugtigheden helst ligge under 60-65 procent i sommerhalvåret, og under 40-45 procent i vinterhalvåret.

Grunden til at der er forskel på vinter- og sommerhalvåret er, at om sommeren er luften uden for fugtig og varm. I denne årstid er vinduer og døre åbne, og derved kommer den varme- og fugtige luft indenfor.

I vinterhalvåret er det stik modsat. Der er koldt udenfor, og luftfugtigheden er mindre. Det er derfor vigtigt, at lufte ud om efteråret og vinteren, så den varme- og fugtige inde luft bliver skiftet ud med den kolde og mere tørre luft.

Luft gerne ud 3 gange dagligt. Er det svært at huske på, så lav det til en vane sammen med andre vaner. Fx inden du børster tænder om morgenen – åben vinduet – børst tænder – og luk. Igen når du kommer hjem, og inden du går i seng. Disse vaner, vil komme dig selv til gode.

Kontrol og komfort

Det gælder både i dit eget hjem, men også i garagen, fritidshuset og sommerhuset. Når du ikke er hjemme, kan du ikke styre temperaturen i huset, og derved har du risiko for, at der kommer kondens på ruderne som kan fører til fugt.

I sommerhuset og fritidshuset er du kun når du en sjælden gang har tid, og derfor er det besværligt for dig, at holde øje med temperaturen og fugtigheden. Derfor er det en rigtig god idé, at have et ordenligt udluftnings- eller varmesystem, som kan reguleres fra din smartphone.

Disse udluftnings- og varmesystemer er smarte, og udviklingen af dem har gjort det endnu smartere. De er miljørigtige, kan holde dit hus fri for fugtskader også har de den nyeste teknologi.

En varme- eller luftpumpe kan tjene sig selv hjem inden for et par år, og er derfor en rigtig god investering. Du kan også få energitilskud til en varmepumpe, så hvorfor overhoved overveje det?

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Overcast Clouds
19
21º - 17º
84%
7.95 km/h
16.88
13.53
fre
16.88
11.38
lør
16.62
11.74
søn